REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI

Uz rakiju i muziku završilo makedonsko gostovanje

20.10.2013 u 15:06

Bionic
Reading

Ovogodišnja Revija malih književnosti u Književnom klubu Booksa 17. i 18. listopada predstavljala je noviju makedonsku književnost koju je selektirao Venko Andonovski, pisac i sveučilišni profesor književnosti iz Skopja

Prva Revija malih književnosti održala se u Booksi 2005, kada su se u hrvatskoj metropoli predstavljali mladi književni autori iz Bosne i Hercegovine. U međuvremenu su u Zagrebu bile mlade reprezentacije iz Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Srbije, Rumunjske, Kosova i Grčke, a ove godine na red je došla i Makedonija. Revija malih književnosti uvijek nudi reprezentativan uvid u književnu scenu države kojoj je posvećena, pa se i ovaj put moglo čuti ne samo dobrih priča i poezije, nego i nešto o tome kakvo je stanje na skopskom sveučilištu, o atmosferi u društvu i političkim sukobima, kao i o utjecaju postmodernizma na suvremenu makedonsku književnost.

Druge večeri Revije malih književnosti u Booksi su nastupali Kalina Maleska i Žarko Kujundžiski, a najavljeni Andrea Jankovski u zadnji trenutak morao je otkazati put u Zagreb. Malesku je predstavila njezina kolegica Ivana Simić Bodrožić, upitavši je o utjecaju njezinog književno-teorijskog rada na stvaranje. 'Male doze teorije pomažu, a previše teorije je otrov za pisanje', zaključila je Maleska, pročitavši i svoju priču 'Imenovanje insekta'.

Edo Popović je u predstavljanju kolege Kujundžiskog pohvalio njegovu 'gustu biografiju', istaknuvši da je relativno mlad pisac već objavio više knjiga različitih literarnih oblika te da ima i nakladničku kuću, bavio se i marketinškim radom, piše za novine itd. 'Radim sve i svašta iz unutarnjeg inata', rekao je Kujundžiski, dodavši da su 'pisci kao političari jer se uvijek moraju objašnjavati'. Kujundžiski je najavio i da će objaviti prijevode suvremene hrvatske književnosti u Makedoniji, spominjući između ostalih knjigu Lade Žigo. Svoje je pisanje definirao kao 'novi realizam', naglasivši da je u romanu 'Spektator' pisao koristeći i neke filmske postupke.

Uz njih su na Reviji predstavljena djela Vladimira Martinovskog, Jovice Tasevskog, Snežane Mladenovske Anđelkov, Zvonka Taneskog, Rumene Bužarovske, Igora Krajčeva i Ivana Antonovskog, autora rođenih između 1974. i 1990. koji 'predstavljaju novi val makedonske književnosti', usmjeren na 'rekonstrukciju i dekonstrukciju prethodnih stilskih klišeja'. Zanimljivo je i da su među selektiranim autorima četvero sveučilišni profesori, što svjedoči o novom zamahu makedonske književne scene, kako je to objasnio selektor Venko Andonoski

Pred respektabilnom publikom ovogodišnja Revija malih književnosti u Booksi završila je uz zvuke tradicionalne makedonske glazbe i rakiju, a dosad ne baš poznata suvremena makedonska književna scena otvorila se hrvatskoj publici. Sljedeće godine je na redu Albanija, o kojoj ćemo nakon Revije znati sigurno mnogo više, pa ne treba zaboraviti ni staru tradiciju ove manifestacije - male samo po imenu - da u Zagreb dovede pisce za koje šira publika čuje kasnije, kada ih promoviraju veliki nakladnici.