majstor suspensa

Uskoro započinje 'Ljeto s Hitchcockom' u kinu Tuškanac, evo koji će se filmovi gledati

29.06.2022 u 14:31

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Tuškanac od 1. do 24. srpnja u sklopu programa Ljeto s Hitchcockom prikazat će 24 filma majstora trilera i suspensa Alfreda Hitchcocka nastala u razdoblju od 1940. do 1976., među kojima su 'Psiho', 'Ptice' i 'Sjever Sjeverozapad'

Program 1. srpnja otvara remek-djelo "Vrtoglavica", film koji je u anketi uglednog britanskog časopisa Sight & Sound 2012. godine proglašen najboljim filmom svih vremena.

U sklopu retrospektive bit će prikazan i Hitchcockov prvi američki film "Rebecca", dobitnik Oscara za najbolji film, a publika će imati prilike pogledati i triler "Sumnja", o supruzi koja sumnja da je suprug pokušava ubiti, te "Sjenku sumnje", psihološki triler s radnjom smješten u idilično provincijsko mjesto, jedan od rijetkih autorovih filmova koji pripadaju struji film-noira.

Tu je i prvi Hitchcockov redateljski eksperiment "Čamac za spašavanje", koji je gotovo cijeli snimljen iz mogućih vizura likova u čamcu, potom triler prožet psihoanalitičkim motivima "Opsjednut", s Gregoryjem Peckom i Ingrid Bergman u naslovnim ulogama te slavnom sekvencom sna koju je realizirao Salvador Dali.

Na programu Ljeta s Hitchcockom je i remek-djelo "Ozloglašena", triler s Ingrid Bergman o agentu, kojega tumači Cary Grant, koji u Rio de Janeiru otkriva nacističku poslijeratnu organizaciju, a prikazat će se i Hitchcockov eksperiment "Konop", baziran na istinitom slučaju o umorstvu iz osjećaja superiornosti, kao i prvi Hitchcockov film u boji koji se sastoji od svega 10 kadrova, potom triler iz svijeta kazališta "Trema" te triler snimljen po romanu Patricie Highsmith "Nepoznati iz Nord-Expressa".

Publika će moći pogledati i film "Ispovijedam se" o svećeniku (Montgomery Clift) koji čuvajući tajnu iz ispovjedaonice biva osumnjičen za umorstvo, triler usredotočen na ljubavni trokut "Nazovi M radi umorstva", prvi od tri filma s Grace Kelly te Hitchcockov najuspjeliji redateljski eksperiment, film "Prozor u dvorište", remek-djelo koje je, osim jednog kadra, snimljeno iz sobe u kojoj novinar slomljene noge (James Stewart) krati vrijeme promatrajući susjede.

Retrospektiva obuhvaća i spoj komedije i trilera "Držite lopova" s Caryjem Grantom i Grace Kelly, te svojevrsnu parodiju trilera "Nevolje s Harryjem", a na programu će se naći i "Čovjek koji je suviše znao", prva suradnja sa skladateljem Bernardom Herrmannom, kao i triler "Krivo optužen" s Henryjem Fondom u naslovnoj ulozi.

Ljubitelji Hitchcockovih filmova moći će pogledati i njegova četiri najuspješnija filma - legendarnu "Vrtoglavicu", remek-djelo "Sjever Sjeverozapad" s Caryjem Grantom kao bonvivanom uvučenim u špijunsku spletku i s antologijskom sekvencom napada aviona na junaka u pustoši, antologijski film strave "Psiho", u kojem se prepleću svi autorovi najistaknutiji motivi i u kojem dolaze do izražaja sve njegove redateljske sposobnosti, kao i slavne "Ptice".

Bit će prikazani i filmovi iz kasnije redateljeve faze "Marnie" i "Mahnitost" te autorov posljednji film "Obiteljska zavjera".