IZLOŽBA U MIMARI

Upoznajte skriveno lice Karlovca

11.01.2013 u 13:02

Bionic
Reading

U muzeju Mimara 15. siječnja otvara se izložba 'Portret grada Zvijezde' koja donosi najnoviji ciklus fotografija Gorana Vranića

Izložbom se predstavlja najnoviji ciklus fotografija kojim umjetnički fotograf Goran Vranić nastavlja višegodišnje bavljenje fotografskom interpretacijom detalja arhitekture i urbanizma hrvatskih gradova Zagreba (1994), Pakraca i Lipika (1996), Koprivnice (2007), Dubrovnika (2008) te sada i Karlovca.

Baveći se Karlovcem, Vranić svoje motive pronalazi u staroj karlovačkoj jezgri - Zvijezdi i njezinoj blizini.

S odmjerenim poštovanjem fotografski bilježi tragove vremena nataložene oplemenjujućim mirnim tijekom bogatog gradskog života, ali i one nastale u kontekstu dramatičnih zastoja vezanih uz ratno razaranje devedesetih, posvemašnje siromaštvo i opustjelost. Njegove fotografije nude 'ubrane' plodove obilja s pročelja građanskih kuća - koji šetačima često izmiču. Ulazeći u vlažna karlovačka dvorišta, zastajući na trgu i osluškujući jeku njegove praznine, koračajući ulicama, zaboravljenu i zanemarenu ljepotu grada pronašao je u oronulim i prašnim, ispucalim i trošnim funkcionalnim i dekorativnim elementima stare gradske arhitekture, ali i u onom trenutnom ritmu životne svakodnevnice opredmećenom loncem rascvjetalog cvijeća, platnenom prozorskom zavjesom ili paukovom mrežom na prašnjavom reljefu, stoji u najavi izložbe Antonije Škrtić.

Izložba Gorana Vranića moći će se razgledati i tijekom Noći muzeja 25. siječnja u Mimari.