U VINKOVCIMA

Umro slikar Stjepan Jozić

21.07.2011 u 18:34

Bionic
Reading

Nakon duge i teške bolesti, u Zagrebu je u četvrtak preminuo dugogodišnji ravnatelj vinkovačkoga Gradskog muzeja, akademski slikar Stjepan Jozić, potvrđeno je iz vinkovačkoga Gradskog muzeja

Stjepan Jozić rodio se u Bačkom Monoštoru 1951. Roditelji su mu se doselili iste godine u Vinkovce gdje je završio osnovnu i srednju školu. Upisao je studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1979. te diplomirao 1983. u klasi prof. Vasilija Jordana.

Pošto je kratko vrijeme radio u gospodarstvu te kao srednjoškolski profesor umjetnosti, Stjepan Jozić se pred Domovinski rat zaposlio u Gradskom muzeju u Vinkovcima. Ravnateljem muzeja postaje 1991. i na tom položaju ostaje sve do 2011.

Za njegove dvadesetogodišnje ravnateljske dužnosti gradski se muzej postupno širio te znatno obogatio djelatnost i struku uvođenjem novih djelatnika.

Osim slikarstvom, bavio se računalnom grafikom, grafičkim dizajnom, ilustriranjem knjiga i organiziranjem izložaba. Bio je voditelj Likovne radionice Dječjeg doma Sv. Ane u Vinkovcima te umjetničkih kolonija u Selcu i Lovranu. Darovao je više od 120 svojih djela za pomoć djeci, udrugama, braniteljima i invalidima. Za svoj rad više puta je nagrađivan i odlikovan.

Komemoracija u povodu smrti Stjepana Jozića održat će se u subotu, 23. srpnja, u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač u 10 sati, a pokop je u 12 sati na gradskom groblju.