TREĆI DAN QUEERA

Umjetnica zatrpana pijeskom u instalaciji 'Ostaci'

26.04.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Queer festival danas donosi zanimljivu koreografsku instalacija 'Ostaci' (Vestígios) brazilske umjetnice Marte Soares te predstavu 'Ronjenje'

Izvedbeni dio drugog dana festivala obilježio je francusko-tuniški koreografskidvojac Héla Fattoumi i Éric Lamoureux u svojoj plesnoj vizijihomosenzualnosti i maskuliniteta ‘Ples Piéze’, a posebno je interesantnobilo u prepunom muzeju suvremene umjetnosti gdje su Les Gens d’Uterpanpredstavili svoju kombinaciju instalacije i performansa pod nazivom‘X-Event 2.7 prema protokolu Slina’.

Na današnjem meniju je koreografska instalacija 'Ostaci' koja tematizira proces protjecanja vremena, simbolički prikazan scenografijom koja se sastoji od dinskog pijeska, kamenja i videa. Umjetnica u sklopu instalacije leži nepomično ispod stotina kilograma pijeska dok ga vjetar polagano otpuhuje s njezinog tijela.

Simbolizira prolazak vremena, a koreografijom se ističe izdržljivost tijela kao raskrižja pokreta i mirovanja. Lokacija predstave je izmijenjena iz tehničkih razloga, te će se 'Ostaci' moći pogledati u Pogonu Jedinstvo (Trnjanski nasip bb) u 20 sati.

Uz 'Ostatke', posjetitelji će imati prilike pogledati i predstavu 'Ronjenje', mladog autorskog dvojca Gil Kerer i Anat Cederbaum iz Izraela u Zagrebačkom plesnom centru s početkom u 22 sata.

Njihova je kreativna suradnja, uz pratnju belgijske glazbenice Johanne Bramli, rezultirala plesnom predstavom 'Dive' koja istražuje unutrašnje procese pojedinca te sposobnost samoupoznavanja i otkrivanja sebe samoga. Anat Cederbaum je u djelo unijela svoja saznanja o ljudskoj psihi koju proučava na studiju o energetskom ozdravljenju. Predstava je premijerno izvedena na Machol Shalem festivalu 2011. i nagrađena prvom nagradom na natječaju za mlade koreografe.

Nakon izvedbi, posjetitelji će se moći podružiti i opustiti u Hotpotu u Petrinjskoj 31, uz nastupe američkih i brazilskih performera i DJ-eva.

Više o festivalu pročitajte na internetskim stranicama.