PROTESTANTSKA ETIKA?

Ukradeni originalni spisi Martina Luthera

17.07.2013 u 11:03

Bionic
Reading

Tri originalna spisa velikog teologa Martina Luthera, procijenjena na 60 tisuća eura, ukradena su u njemačkom gradu Eisenbachu, što ravnatelj Lutherovog muzeja opisuje kao 'ogroman gubitak'

Martin Luther zasigurno je jedan od najutjecajnijih svećenika i teologa u povijesti svijeta, čije ime je poznatije od desetina raznih rimskih papa. Da je Luther volio pisati i propovijedati, nije tajna, uostalom tako je pokrenut kršćanski protestantizam koji je stoljećima bio trn u oku Katoličke crkve.

Čini se da i među lopovima ima obožavatelja Lutherovih spisa s obzirom na to da su prošli petak u Njemačkoj tri Lutherova originala ukradena iz muzeja u gradu Eisenbachu! Riječ je o Lutherovim tekstovima iz 1520., 1524. i 1530. godine, u kojima se obraća njemačkim plemićima i daje savjete roditeljima za odgoj djece.

Kustost Lutherova muzeja Jochen Birkenmeier za medije je izjavio kako je riječ o 'ogromnom gubitku, koji se ne može nadoknaditi', a policija je pozvala sve građane da im jave ako su vidjeli nešto sumnjivo između 10 i 14 sati prošloga petka, kada se krađa spisa odigrala. No smatra se da nije moguće obaviti preprodaju ovih spisa, jer bi to značilo i zatvorsku kaznu za svakoga koji bi se u takav posao upustio.

Martin Luther živio je od 1483. do 1546., a dio života proveo je u Eisenbachu kao učenik teološkog seminara St. Georgen. Zgrada u kojoj je tada stanovao sada je muzej posvećen  njegovu liku i djelu, teologu koji je prvi preveo Bibliju na njemački jezik.