IZ MUZEJA U MISSOURIJU

Ukradene Warholove juhe, FBI nudi 25 tisuća dolara

12.04.2016 u 13:21

Bionic
Reading

FBI je u ponedjeljak ponudio nagradu u novčanom iznosu do 25 tisuća dolara za informaciju o sedam slika Andyja Warhola ukradenih iz muzeja u Missouriju prošloga tjedna

Ukradene slike dio su desetodijelne serije 'Campbell's soup', u vrijednosti od oko 500 tisuća dolara, a nestale su iz Springfield Art Museuma u ponedjeljak u prijepodnevnim satima nakon pauze, navodi FBI.

Glasnogovornica FBI-ja je rekla Reutersu da više informacija o detaljima krađe neće biti objavljeno i da je istraga u tijeku.

FBI-jev kriminalistički tim za umjetnine zamolio je javnost za pomoć u pronalaženju ukradenih umjetnina dimenzija 94 puta 62 centimetra, a svaku informaciju koja bi pomogla u pronalaženju može se dojaviti u ured FBI-a u Missouriju ili policiji u Springfieldu.

Springfield Art Museum objavio je na svojim internetskim stranicama da je došlo do provale te da je zbog sigurnosnih mjera zatvorena izložba 'The Electric Garden of Our Minds: British/American Pop', u sklopu koje su prikazane i Warholove slike.

Ukradene umjetnine Andyja Warhola iz Muzeja u Missouriju

Radovi nastali u tehnici sitotiska dio su kolekcije 'Campbell Soup I' koja je u vlasništvu muzeja od 1985. godine.

Prošle je godine otkrivena pljačka Warholovih umjetnina koja je prošla neopaženo godinama. Filmska industrija L. A.-a ostala je bez devet originalnih Warholovih grafika iz umjetnikove kasnije serije 'Ugrožene vrste' čija je vrijednost procijenjena na 350 tisuća dolara, a koja je u tihoj pljački zamijenjena kopijama u boji.

Dvije grafike, 'Siberian Tiger' i 'Bighorn Ram', vraćene su kasnije policiji.