STRAH OD OŠTEĆENJA

Ugroženi 'Seljaci' Ivana Meštrovića: Sin i snaha velikog kipara traže da se njegov reljef makne s palače u centru Zagreba i smjesti u muzej

22.04.2020 u 09:58

Bionic
Reading

Monumentalni reljef 'Seljaci' jedno je od najpoznatijih umjetničkih djela Ivana Meštrovića. Krasi nekad blistavu secesijsku palaču Poppović na Trgu bana Jelačića. Nakon razornog potresa, sin i snaha velikog kipara, Rumi i Mate Meštrović, pokreću inicijativu da se originalni reljef od neprocjenjive vrijednosti za nacionalnu kulturu skine s pročelja i zaštiti.

Alegorijski reljef od pet metara na kući Poppović iz 1907. prva je javna plastika najistaknutijeg umjetnika hrvatske moderne skulpture. Kada je izradio ovo iznimno djelo, Meštrović je imao samo 24 godine.

'Ivan Meštrović je dobio narudžbu od trgovca Feodora Poppovića, koji je bio vlasnik i naručitelj građevine i on je bio trgovac bojama i žitom - i Meštrović predstavlja sve te segmente njegove trgovine', rekla je za HRT Barbara Vujanović, viša kustosica u Atelijeru Meštrović i naglasila da je to jedino njegovo sačuvano djelo u ovome materijalu, dakle u bojanoj keramici.

Unikatni reljef u nedavnom potresu, čini se, nije oštećen - za razliku od ostatka fasade. Ipak, s obzirom na njegovu neizmjernu vrijednost, Rumi i Mate Meštrović ovom prigodom apeliraju da se djelo trajno osigura - u muzeju.

'Djelo se mora skloniti, original se mora skloniti, a za izradu nove kopije ili tzv. replike mi smo apsolutno spremni i sigurni da možemo pokloniti autorsko pravo', kaže snaha Ivana Meštrovića Rumi Meštrović.

Primjera takve konzervatorske prakse ne manjka - među najpoznatijima su Michelangelov firentinski 'David' i konjanička skulptura Marka Aurelija na rimskom Campidogliu.

Iz Ministarstva kulture poručuju da za premještanjem originala, u ovom slučaju, nema potrebe.

'Ukoliko dođe do oštećenja, naravno da se onda pristupa jednoj muzealizaciji tog reljefa, a s druge strane, dok je situacija takva da on stvarno stoji gore i da nema nikakvih oštećenja, nastojimo ga ostaviti na tom mjestu', poručuje Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture.

Palača Poppović pretrpjela je niz intervencija koje su narušile njezino nekad raskošno bijelo secesijsko lice - i nikad nije vraćena u izvorno stanje, napominje HRT. Tijekom posljednje obnove pročelja, paradoksalno, oštećen je Meštrovićev rad, i hitno restauriran. Kalup za odljev ovoga jedinstvenog reljefa ne postoji. U slučaju novih većih oštećenja - original će biti nepovratno uništen.