EXIT EUROPE

Ugrešić, Žilnik i Močnik na konferenciji u Zagrebu

10.11.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Društveni centar kino Mosor ovaj tjedan ugošćuje četverodnevnu međunarodnu konferenciju Exit Europe o europskim kulturnim politikama s posebnim naglaskom na kulturne prakse u zemljama bivše Jugoslavije i kritičkim osvrtom na proces proširenja EU. U raspravama i dijalozima sudjelovat će eminentni akteri iz regije i Europe, od Dubravke Ugrešić i Želimira Žilnika do Vladimira Gligorova i Rastka Močnika

Nakon raspada hladnoratovske podjele svijeta i kolapsa državnog socijalizma, ulazak u Europsku uniju činio se zemljama istočne Europe kao idealna izlazna strategija. Ta homogena geografija masovne mobilizacije kojom bi Istok trebao postati Zapad dominirala je čitavim društvima.

Cilj konferencije

Međutim, ponovno ustrojavanje nacionalnog i transnacionalnog te ponovno ucrtavanje granica između privatnog i javnog jednostavan su izlaz učinili nemogućim, a naslijeđene koncepte neupotrebljivima, izazvavši kulturu da kreira novi kritički imaginarij koji bi se mogao nositi s tim promjenama.

Cilj je konferencije ponovno kritički sagledati te tendencije i raspraviti kako se kulturne i vanjske politike Europske unije mogu usmjeriti da podrže novonastajuće kulturne prakse i potaknu suradnju, a ne da dodatno učvršćuju barijere u regiji.

Od četvrtka 12. studenog do nedjelje 15. studenog u prostorima kina Mosor možete sudjelovati u kritičkim osvrtima i razgovorima te intenzivnim diskusijama brojnih kulturnopolitičkih aktera iz regije i Europe.

Artikuliranje kulturnopolitičkih preporuka

Nakon samog otvaranja, u četvrtak u 17 sati, razvit će se diskusija na temu 'Pristupanje EU – što kultura ima s tim?', u kojoj će gostovati državna tajnica u Ministarstvu kulture RH Nina Obuljen, predstavnici Europske komisije Wenceslas de Lobkowicz i Xavier Troussard i Emina Višnić, ravnateljica mreže Clubture iz Zagreba. Slijedi predavanje najprevođenije hrvatske književnice Dubravke Ugrešić pod nazivom 'Opasne veze'.

Cjelodnevni program u petak obuhvaća informativne sesije o suradnji u regiji, kao i o kulturnim politikama u EU, rasprave o zagovaranju u kulturi i prefiksima kulture na kojima će, među ostalima, sudjelovati umjetnički direktor Interculta iz Stockholma Chris Torch, filozof i esejist iz Sarajeva Ugo Vlaisavljević te Rastko Močnik, profesor na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Slijedi predavanje 'Kultura u pokretu' jednog od osnivača Instituta za studije vizualne kulture u Kölnu, Marka Terkessidisa

Subotnji okrugli stol bavit će se pitanjem aktera u kulturi između lokalnih ograničenja i novih perspektiva, dok će se u raspravama doticati problem kulture između ekonomije, identiteta i kritičkog građanstva, kao i postjugoslavenski vidokrug. Među ostalima, sudjelovat će teoretičar, pisac i glavni urednik Pariškog bijenala Stephen Wright, član Multimedijalnog instituta u Zagrebu Tomislav Medak te Vladimir Gligorov, ekonomist na Bečkom institutu za međunarodnu ekonomiju. U večernjim vas satima očekuje razgovor Mime Simić s beogradskim redateljem Želimirom Žilnikom, čiji su društveno angažirani igrani i dokumentarni filmovi odnijeli mnoge nagrade, ali i bili predmetom cenzure u 70-ima zbog beskompromisne kritike vladajućeg aparata.

Paneli i diskusije na konferenciji Exit Europe ponudit će bitne informacije, osnovu i opći pregled koji bi trebali omogućiti da se artikuliraju kulturnopolitičke preporuke političkim akterima u institucijama EU, ali i onima na lokalnim i nacionalnim razinama u regiji te da se tako lociraju pravi problemi i predlože adekvatna rješenja.

Organizatori Exita Europe pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u otvorenoj raspravi i da se aktivno uključe u proces na završnoj radnoj sesiji u nedjelju.

Saznajte više o programu i sadržaju konferencije na službenim stranicama Exit Europe