filmski osvrt zrinke pavlić

'Udovice' Stevea McQueena nevjerojatno su brz, napet i uzbudljiv triler

  • 23.11.2018 u 10:40

  • Bionic
    Reading

    Redatelj poznat po teškim, meditativnim filmovima ovaj nam je put priuštio fenomenalan triler koji uz sva uzbuđenja i napetost ne zaostaje u slojevitoj karakterizaciji likova i bavljenju važnim temama

    Razmišljala sam o tome da članak počnem konstatacijom da me američki redatelj Steve McQueen iznenadio filmom 'Udovice', ali onda sam shvatila da to ne bi bilo sasvim točno. To bi, naime, zvučalo kao da od McQueena nisam očekivala dobar film, a od autora filmova kao što su 'Sram' i 'Dvanaest godina ropstva' definitivno nisam očekivala nešto loše, ma koliko ovaj potonji film smatrala pomalo prerazvučenom gnjavažom.

    Ono čime me Steve McQueen, međutim, jest iznenadio činjenica je da su 'Udovice' nevjerojatno brz, napet, uzbudljiv TRILER, žanrovski film kakav ne bih očekivala od McQueena, sklonijem sporijem tempu, meditativnim djelima i teškim temama. Daleko od toga da su visokooktanski tileri nešto čime se ne bave 'umjetničkije' nastrojeni redatelji - uostalom, Steven Soderbergh, umjetnički iznimno jak i profiliran autor, snimio je sjajne i zabavne 'Oceane', na primjer, pa zašto ne bi i McQueen. 'Udovice' pokazuju da za to nema nikakvog razloga jer - i to je ono što će možda vas iznenaditi - riječ je o jednom od najboljih filmova koje sam pogledala ove godine.

    Na prvi pogled, riječ je o tipičnom filmu pljačke koju planira jedna grupica, ovaj put grupica žena. Već smo ove godine imali jedan takav film - 'Oceanovih 8' sa Sandrom Bullock. No dok je 'Oceanovih 8' zgodan, zabavan, duhovit i zanatski besprijekorno odrađen film, 'Udovice' su ipak nešto više.

    • +9
    Film 'Udovice' Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

    Film je snimljen na temelju televizijske serije iz osamdesetih i govori o udovicama triju pljačkaša koji na samom početku filma pogibaju nakon izvedene pljačke, sa sobom u grob odnoseći i spaljen novac. Sve su tri žene predstavljene na sprovodima svojih supruga i odmah vidimo da se radi o tri različite žene i tri različita braka. Jedna je sjajna Viola Davis - kojoj za ovu ulogu definitivno prognoziram barem nominaciju za Oscara, druga je Elizabeth Debicki, a treća Michelle Rodriguez. Svaka se nakon muževe smrti pokušava izboriti sa svojim problemima - neke je suprugova smrt ostavila i u emotivnoj i u logističkoj drami, nekima je - zbog toga što ih je pokojnik zlostavljao - možda čak i lakše bez njega, ali sve tri se nađu u nevolji kada mega-krimos kojeg su njihovi muževi opljačkali postavi ultimatum da mu na bilo kakav način moraju vratiti izgubljene pare.

    Foršpan za 'Udovice' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Od tog trenutka kreće utrka s vremenom, planiranje i izvođenje pljačke kojim će se obudovjele junakinje pokušati izvući iz kaše koje su im skuhali njihovi pokojnici. I ako se uspijete opustiti u stolcu dok budete gledali film, svaka vam čast. Ja sam skoro pala s ruba i u nekoliko se navrata gotovo ugušila nervozno gutajući kokice.

    Steve McQueen me, rekoh već, oduševio svojom režijom u ovome filmu, posebice u nekim akcijskim sekvencama (recimo, početnoj automobilskoj jurnjavi), koje su režirane uzbudljivo, brzinski, ali nevjerojatno pregledno, što me na momente podsjetilo na 'Pobješnjelog Maxa - divlju cestu', gdje je George Miller pokazao zapanjujuću sposobnost da naizgled kaotičnu jurnjavu režira s takvom preciznošću da ti je u svakoj sekundi jasno tko, što, kada, gdje i zašto čini. Oduševio me i sposobnošću da u toj brzopoteznoj režiji nađe prostora i vremena za istraživanje svojih likova, ali i općenite teme žena kojima njihovi muškarci zakompliciraju život pa se one iz tih komplikacija vade otprilike deset puta vještije od njihovih tough guy pokojnika. Velik dio zasluga za to, dakako, pripada i Gillian Flynn, koja je napisala izvrstan scenarij, posebno senzibiliziran na žensku ulogu u onome što društvo inače percipira kao mušku situaciju i muški žanr. Svemu tome treba pridodati i glumačke izvedbe - nije zapravo ni čudno da su za ovaj film odabrane glumačke mange jer sve je to trebalo vrlo slojevito, pametno, emotivno i brzo odglumiti.

    Kada se sve zbroji i oduzme, 'Udovice' su film koji funkcionira na više razina - onoj koja će bez ikakve sumnje razgaliti široke mase koje u kinodvoranama traže uzbuđenje i zabavu, onoj koja će zadovoljiti profinjenije nepce gledatelja koji očekuju da ih film nečemu poduči i nagne ih na razmišljanje, onoj politički i društveno osviještenih - jer će im pokazati i zakulisne političke igre koje su povezane s kriminalnom, onoj velikih esteta koji očekuju da im se film obraća dobro razrađenim i oku impresivnim vizualnim jezikom, a posebno će se svidjeti ljubiteljima sjajnih glumačkih izvedbi. Pođite zato u kino pogledati 'Udovice'. Možda vam se neće svidjeti toliko kao meni, ali nema šanse da vam se UOPĆE ne svidi.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.