ŠTO JE STVARANJE

U riječkome MMSU otvorena retrospektivna izložba Gorana Petercola

22.11.2019 u 22:01

Bionic
Reading

U Rijeci je otvorena izložba umjetnika Gorana Petercola 'Ne brini o poetici, ona će doći sama'

Retrospektivna izložba vizualnog umjetnika Gorana Petercola 'Ne brini o poetici, ona će doći sama' otvorena je u petak u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU).

Izložba je otvorena u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, a povezuje Petercolove slikarske radove, akcije u prostoru, svjetlosne instalacije, crteže i fotografije nastale u umjetnikovoj 40-godišnjoj stvaralačkoj karijeri.

Kako je rekla direktorica partnerstva i komunikacija Rijeka 2020 - EPK Irena Kregar Šegota, ovo je četvrta izložba u MMSU postavljena u sklopu programskog pravca Doba moći. Taj programski pravac se bavi poviješću Rijeke, odnosima moći, odražava lokalne situacije te zrcali Europu, njezinu povijest i suvremenost. Do sad su tako postavljene velike restrospektivne izložbe Tomislava Gotovca, Gorana Trbuljaka i Vlade Marteka.

Kustosica izložbe Sabina Salamon rekla je da su se pri postavljanju izložbe nastojali usredotočiti na glavne teme Petercolova stvaralaštva. Kako se Petercol u svojem radu bavi pitanjima kao što je stvaranje i kako se stvara umjetnost, što su likovni žanrovi, koji je odnos umjetnika i slobode ili kako se osloboditi od naučenog, te je u skladu s tim pitanjima koncipirana izložba, rekla je.

Salamon ističe ‘dok pokušava slijediti konvenciju, put ga odvodi od očekivanog rezultata k nepredviđenim varijetetima. Uzmemo li najklasičniji primjer stvaranja po gledanju motiva, Petercol itekako gleda, ali ne gleda konvencionalno, već vidi ono što se po konvenciji gledanja ne zamjećuje: rub formata papira umjesto njegove središnje površine, međuprostor između stupa izlagačkog prostora i umjetničkog rada, sjene umjesto predmeta.’

Sam autor se kratko zahvalio posjetiteljima na dolasku te izložbu proglasio otvorenom.

 Goran Petercol rođen je u Puli 1949. godine. Studirao je na Pomorskom fakultetu, plovio na brodovima trgovačke mornarice, te diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kao likovni urednik radio je za enciklopedije i leksikone Leksikografskog zavoda u Zagrebu a od 2007. do 2014. predavao na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci. Od 1975. izlaže radove fokusirane na procese, dosege, konvencije i subverzije konceptualnih struktura. Sa svjetlosnim instalacijama, po kojima je i najpoznatiji, počeo je 1985. godine.

Izložba u MMSU ostaje otvorena do 5. siječnja 2020. godine.