DRAMA IZ CIKLUSA LEGENDE

U riječkome HNK premijerno izvedena predstava 'Michelangelo'

21.09.2018 u 23:04

Bionic
Reading

Predstava 'Michelangelo', u režiji Sebastijana Horvata te po prilagodbi i dramaturškoj obradi drame Miroslava Krleže 'Michelangelo Buonarroti' Milana Markovića Matthisa, postavljena u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i Dubrovačkih ljetnih igara, premijerno je izvedena u petak u Rijeci, nakon dubrovačke premijere krajem srpnja

Predstava se temelji na Krležinoj drami iz ciklusa Legende, nastale 1918. godine, a koja oslikava unutarnja previranja Michelangela tijekom rada na freskama Sikstinske kapele. Tu Michelangelo vodi dijalog s vlastitim idealima, propituje smisao bavljenja umjetnošću i sebe u konfrontaciji s društvom.

Predstava 'Michelangelo' slijedi tijek Krležine drame u prvom dijelu, u kojem se na vizualno impresivan način dočaravaju slikareve težnje i sukobi. Radnja se odvija na tri razine unutar velike kocke na sceni. U drugom dijelu glumci izlaze iz prvotne scenografije te postaju članovi autorskog i izvedbenog tima predstave iz prvog dijela. Ironično i povremeno vrlo duhovito govore o različitim viđenjima smjerova kojima predstava treba ići, o problemima glumaca, redatelja i dramaturga u postavljanju predstave te o njihovim međusobnim odnosima, uglavnom konfliktnim. Tu se, na drugoj razini problematizira pitanje smisla umjetnosti i njena mjesta u društvu.

U naslovnoj ulozi je Rakan Rushaidat, a u drugom dijelu središnju ulogu rastrganog umjetnika preuzima Jerko Marčić kao redatelj. U drugim ulogama su Jelena Lopatić, Olivera Baljak, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić i Giuseppe Nicodemo. U predstavi sudjeluju i članovi zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca.

U autorskom timu su i scenograf i autor video materijala Igor Vasiljev, kostimografkinja Belinda Radulović, suradnica za scenski pokret Ivana Kalc, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek i oblikovatelj tona Saša Predovan.