SLUČAJNI USPJESI

U ovih 13 filmova greške su se isplatile i scene učinile još boljima

13.02.2019 u 08:53

Bionic
Reading

Od Leonarda DiCaprija koji krvari na setu 'Odbjeglog Djanga' do Jamie Lee Curtis koja skoro pada dok izvodi striptiz u 'Istinitim lažima', neka su događanja i situacije u dobro poznatim filmovima zapravo greške, ali su ih redatelji, iako su neplanirane, u završnoj verziji ipak ostavili. Jednostavno, zbog njih su scene sasvim slučajno ispale još bolje

Oscarom nagrađeni film Johna Schlesingera 'Ponoćni kauboj' iz 1969. jednu od svojih najboljih scena duguje upravo slučaju. To je ona u kojoj se glavni glumci Dustin Hoffman i Jon Voight šetaju New Yorkom i u jednom trenutku Hoffmana skoro pokupi taksi, a on izgovara slavnu rečenicu: 'I’m walkin’ here!'

Scenu su, koristeći se skrivenom kamerom u kamionu, ponavljali barem 15-ak puta i taman kad su uspjeli dobiti snimku koju ne ometaju pješaci i ulična zbivanja taksi je prošao kroz crveno i umalo pokupio glumce.

'Pretpostavljam da u takvim trenucima mozak radi jako brzo', prisjetio se Hoffman u jednom od kasnijih intervjua, dodajući: 'Rekao sam to u djeliću sekunde, ne izlazeći iz lika'.

Njegov primjer slijedio je Voight, koji je također ostao u svome liku, a Schlesinger je bio toliko zadovoljan prizorom da ga je morao ostaviti u filmu koji je svojedobno svrstan u kategoriju X. Naknadno su mu dodijeljena tri Oscara, za najbolji film, najbolju režiju te najbolju adaptaciju scenarija.

DiCaprija ponijela strast pa zaradio šavove

Mnogo je slučajeva glumaca koji su nesretno stradali tijekom snimanja filmova, a 'Apokalipsa danas', 'Kum' i 'Gospodar prstenova' samo su neki od primjera za to. Slučaj Leonarda DiCaprija u 'Odbjeglom Djangu' Quentina Tarantina ipak je mrvicu drugačiji, a radi se o sceni večere prilikom koje glavni negativac Calvin Candie (dakle DiCaprio) svojim gostima polagano otkriva kako zna prave razloge za to što su posjetili njegovu plantažu. Frustriran njihovim negiranjem, Candie u jednom trenu počne udarati rukom o stol.

'Leo je nebrojeno puta lupio rukom o stol, a potom ju je pomaknuo i smrskao kristalnu čašu', za Variety je ispričala producentica filma Stacey Sher. 'Krv mu se slijevala niz ruku, ali unatoč tome nije izašao iz lika. Samo je nastavio. Potpuno se uživio i sve je bilo jako intenzivno. Poslije je trebao šivati ruku.'

'Iz ruke mi je počelo krvariti po cijelom stolu', prisjetio se DiCaprio u intervjuu za Hollywood Reporter. Bilo mu je fascinantno gledati kako će mu partneri u sceni i sam redatelj reagirati. Tarantino je bio oduševljen, a kad mu je DiCaprio sugerirao da njegov lik krv obriše o lice Kerry Washington, dobavio mu je umjetnu krv. Glumac je nakon svoje spontane izvedbe dobio ovacije ekipe na setu. Za ostatak filma snimljene su verzije scena u kojima Candie nosi zavoj i u kojima ga ne nosi pa je Tarantino mogao birati. 'Drago mi je da je Quentin ostavio ovu verziju', rekao je DiCaprio, a i u 'Titaniku' je od jedne greške uspio napraviti scenu za pamćenje.

U trenutku kada se Rose (Kate Winslet) razodijeva kako bi pozirala Jacku (DiCapriju) prema scenariju on joj je trebao reći: 'Tamo, na kauč.' DiCaprio se ipak malo zabunio i rekao: 'Tamo, na krevet... ovaj, na kauč.' Greška, iako neplanirana, nije mogla imati više smisla pa ju je redatelj James Cameron odlučio ostaviti.

Bond se nije trebao šepuriti u kupaćim gaćicama

U izvornoj verziji 'Casina Royale', u sada već dobro poznatim scenama s plaže, James Bond u ulozi Daniela Craiga trebao je samo promatrati ženu negativca Solange na plaži i pritom plutati u moru. 'Zapravo je to bila slučajnost', ispričao je za Telegraph o svom šepurenju u kupaćim gaćicama Speedo. 'Snimali smo na Bahamima, na jednom od onih mjesta gdje je plitko, dovoljno da možeš stati. Trebao sam zapravo zaplivati i plutati, ali sam umjesto toga zaplivao i potom se uspravio. Jednostavno se tako dogodilo', rekao je Craig te je kasnije shvatio da će njegovu novu verziju scene uspoređivati s čuvenim izlaskom iz mora u izvedbi Ursule Andress u prvom filmu o Jamesu Bondu, 'Dr. No.' 'Palo mi je to na pamet nakon što sam izveo cijelu stvar. Pomislio sam - o, sranje... Ali nisam bio ni blizu svjestan kolike će posljedice moje scene biti', priznao je Craig, dodajući: 'Nisam imao pojma da će me proganjati ostatak mog života'.

'Kišni čovjek' zaista je imao problema s plinovima

Dustin Hoffman iza sebe ima cijelu povijest pretvaranja grešaka u odlične scene. Prilikom gostovanja u showu Oprah Winfrey 1984. on i kolega Tom Cruise priznali su kako se trenutak 'prđenja u telefonskoj govornici' u filmu 'Kišni čovjek' dogodio jedino zato što je Hoffman zaista prdnuo. 'Uh, oh, prdež, uh, oh, prdež', ponavljao je lik Dustina Hoffmana Raymond Babbitt, a Cruise, u ulozi njegovog brata, nastavio je s improvizacijom i pitao ga kako to može podnositi. Hoffman je odgovorio: 'Ne smeta mi.' Oprah je rekao da mu je to najdraža scena svih vremena.

Sličan problem s vjetrovima imala je i ekipa filma 'Privedite osumnjičene'. Čuvena scena ispitivanja glavnih junaka u policijskoj postaji u New Yorku zbog pljačke pošiljke oružja u kojoj su svi po redu trebali istupiti i reći: 'Daj mi ključeve, *ebeni d*karošu' zamišljena je kao ozbiljna. Glumci Kevin Pollak, Stephen Baldwin, Benicio Del Toro, Gabriel Byrne i Kevin Spacey cijelo su se vrijeme, međutim, smijuljili i teatralno se sprdali s rečenicom. Atmosfera je bila zabavna jer je, barem prema priči Kevina Pollaka, Benicio del Toro tijekom snimanja 'prdnuo 12 puta zaredom'. Redatelj Bryan Singer najprije se naljutio na glumce, ali je presmiješnu scenu ipak ostavio i ona je danas jedna od najboljih u filmu.

Stiller zaboravio tekst i napravio dobru foru

Poznato je to da je Stanley Kubrick stalno ispipavao granice svojih glumaca, a u tome je možda najgore prošao Malcolm McDowell, koji je u 'Paklenoj naranči' glumio sociopata Alexa Delargea, karizmatičnog delikventa koji hara sa svojom bandom i napada nevine ljude. Kad padne u ruke vlastima, njegov lik prolazi kroz strašnu terapiju s ciljem ispravljanja ponašanja, a pritom je posebno gadna scena u kojoj mu terapeuti oči silom drže otvorene kako bi gledao snimke nasilja praćene 'Odom radosti' iz Beethovenove 'Devete simfonije'. McDowellu su prilikom snimanja, dakako, anestezirali oči, kako bi mu osjećaj neugode što manji, ali stroj mu je nekoliko puta ipak zagrebao rožnicu. Glumac je zapravo imao ogromnu sreću pa mu ta nezgoda nije trajno oštetila vid. Scenu, naravno, nisu ponovno snimali, ona s ozljedom bila je sasvim dovoljna.

  • +8
Filmovi u kojima su se greške isplatile Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Majstor komedije Ben Stiller i od zaboravljanja teksta uspio je napraviti dobru foru. U ključnoj sceni u 'Zoolanderu' lik Davida Duchovnyja Dereku Zoolanderu otkriva zavjeru - muški supermodeli koriste se kao ubojice. 'Ali zašto muški supermodeli?', pita ga Derek, na što mu J.P. Prewet (Duchovny) odgovara da su oni za to savršeni jer 'ne misle svojom glavom i rade ono što im se kaže'. Stilleru, koji je glumio praznoglavog tipa, u tom se trenu dogodilo da je i sam ostao prazne glave i potpuno zaboravio što sljedeće treba reći. Zato je jednostavno ponovio: 'Ali zašto muški supermodeli?' i filmu osigurao još jednu sjajnu zezanciju.

Na tom je tragu i iskustvo Jima Careyja, još jednog vrsnog komičara i majstora improvizacije koji u filmu 'Lemony Snicket: Niz nesretnih događaja' glumi zločestog grofa Olafa. U sceni u kojoj se grof upoznaje s djecom, svojim rođacima koji su ostali siročad, on ih pita zašto su tako utučena. Djeca odgovaraju da su im upravo umrli roditelji. Nakon prvotne mlake reakcije Olaf pita djecu da proba ponovno reagirati na to što su mu rekla, 'dok mu je još svježe'. Carey pritom gleda iza kamere, isto to pitajući zapravo redatelja Brada Siberlinga ili redateljeva pomoćnika. Kako je ostao u liku, Siberling je odlučio taj trenutak ostaviti u filmu, kao scenu u kojoj Olaf pokušava pokazati svoje glumačko umijeće djeci.

Striptiz koji nije trebao završiti padom

Mnoge nezaboravne filmske scene rezultat su nespretnosti glumaca, a jedna od komičnijih svakako je ona iz 'Ratova zvijezda: Nova nada' iz 1977. Radi se o situaciji u kojoj jedan od stormtroopera udara glavom u dovratak, koja se redatelju Georgeu Lucasu toliko svidjela da ju je odlučio ostaviti, iako su snimljene još tri verzije u kojima je glumac to savršeno odradio, bez udaraca. Činilo se da to likovima stormtroopera daje određenu dozu čovječnosti.

I u 'Čuvarima galaksije' drski svemirski pustolovac Peter Quill, poznat i kao Star Lord, u jednom trenutku gotovo pa ispušta moćnu kuglu, koja, usput, može uništiti cijeli svemir. U filmovima o superjunacima ovakvo nešto obično ne bi prošlo, ali ovdje se smotanost glumca Chrisa Pratta odlično uklopila u lik Petera Quilla, koji je sam po sebi pomalo blesav.

Upravo zato što se savršeno uklopila James Cameron sačuvao je scenu koja izvorno nije bila dijelom scenarija u filmu 'Istinite laži' iz 1994., onom u kojem Arnold Schwarzenegger glumi tajnog agenta Harryja Taskera. Harryjevu suprugu Helen glumi Jamie Lee Curtis te se u jednom trenu mora pretvarati da je fatalna špijunka i zavesti tajanstvenog muškarca izvodeći mu striptiz. Helen se, međutim, prilikom intenzivnog plesa u jednom trenu kratko spotakne i gotovo padne, što odlično odgovara njenoj ulozi, ženi posve nenaviknutoj na takvu situaciju. Spoticanje, međutim, nije bilo planirano, što dokazuje i to kako se misteriozni tip, koji cijelo vrijeme sjedi u mraku, nervozno trzne u momentu kad se Jamie Lee Curis posklizne.

Nezgoda je postala i dijelom filma 'Biti John Malkovich', u sceni u kojoj Malkovich dobiva limenku piva u glavu. Redatelj Spike Jonze kasnije je pojasnio da ju je bacio jedan od statista čija je ekipa na set prokrijumčarila pivo. 'Prilično su se nacvrcali', ispričao je Jonze. 'Jedan od njih limenku je bacio Malkovichu u glavu i dobacio mu: 'Hej, Malkovich, snađi se!' Kako se Malkovich snašao, statistu smo plaću sa sto dolara dnevno povećali na 700 dolara', rekao je Jonze.