IDAN RAICHEL PROJECT

U Opatiji nastupa izraelska world music atrakcija

12.08.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Predstavljamo nastup izraelske world music skupine The Idan Raichel Project, koji će se održati u nedjelju 29. kolovoza u 21 sat na velikoj opatijskoj ljetnoj pozornici, a u sklopu tjedna židovske kulture

Kao netko tko iz novinarskog pa i kulturološkog rakursa promatra židovsku kulturnu scenu Bejahad (što na hebrejskomu znači 'zajedno'), svjedočim da se svake godine naši gosti opraštaju od Bejahada samo pohvalama, i to u superlativima. Ove, jedanaeste po redu izvedbe Bejahada, još jednom u Opatiji, kao vrhunac tog tjedna židovske kulture, ali i interkulturalnog i drugog dijaloga, predstavljamo nastup izraelske world i etno grupe The Idan Raichel Project.

Od 2002, Idan Raichel i njegovi glazbenici mijenjaju izraelsku scenu popularne glazbe nudeći poruku ljubavi i tolerancije koja jako odzvanja u regiji u kojoj naslovnice medija baš i ne govore o miru i spokojnosti. Grupa kombinira afričke, latinoameričke, karipske i srednjoistočne zvukove, a predstavlja ih preko sofisticirane produkcije i u spektakularnim javnim nastupima. The Idan Raichel Project je, svakako, najveći glazbeni fenomen u izraelskoj glazbenoj povijesti.

Arhitekt projekta, klavijaturist, producent i skladatelj Idan Raichel, rođen je 1977. u Kfar Sabi, nedaleko od Tel Aviva, gdje sada živi i radi. Idan je razvio čvrste veze s etiopskim Židovima i godinama proučava njihovu glazbu i kulturu. The New York Times je izabrao The Idan Raichel Project 2006. kao najbolju etno i world music grupu, a mediji od SAD-a do Perua, od Portugala do Japana bili su jedinstveni u pohvalama. Album 'Within my Walls' koji će predstaviti u Opatiji 29. kolovoza imao je izvanredan uspjeh u Izraelu. Ovoga puta The Idan Raichel Project pjevat će na hebrejskom, arapskom kakav se govori u Maroku, španjolskom, kreolskom jeziku Zelenortskih otoka te na svahiliju. Vjerujte mi, bit će to izvanredna glazbena večer!