praznik savršenog muziciranja

U Lisinski stiže jedan od najznačajnijih orkestara na svijetu - Simfonijski orkestar iz Montréala

18.10.2022 u 21:05

Bionic
Reading

Nakon spektakularnog nastupa Kraljevske filharmonije iz Londona, kojim je otvorena nova sezona ciklusa Lisinski subotom, u petak 21. listopada nas očekuje novi neprocjenjiv glazbeni doživljaj

Orchestre symphonique de Montréal osnovan je davne 1934. godine, a planetarnu slavu stekao je 1962. godine europskom turnejom pod vodstvom slavnoga Zubina Mehte, koja je potom prerasla u svjetske turneje na svim kontinentima, stoji u najavi.

Simfonijski orkestar iz Montréala njeguje bogatu tradiciju koja se temelji na dugogodišnjoj povijesti njegova socijalnog angažmana, vizionarskim projektima koji se planiraju mnogo godina unaprijed, svjetskim turnejama i vrhunskim tonskim zapisima antologijskih djela svjetske orkestralne literature.

Orkestar će nastupiti uz svoga šefa dirigenta, Venezuelca Rafaela Payarea, jednog od najdarovitijih i najtraženijih mladih dirigenata današnjice.

Lisinskom će izvesti tonsku poemu Les Préludes Franza Liszta te veličanstvenu Desetu simfoniju Dmitrija Šostakoviča, dok će se u izvedbi Koncerta za glasovir i orkestar u G-duru Mauricea Ravela Orkestru pridružiti pijanist Víkingur Ólafsson, slavljen zbog jedinstvenog pijanizma i unikatne snage, odnosno 'islandski Glenn Gould' i 'novi superstar klasičnog klavira', kako ga opisuju glazbeni kritičari novina The New York Times i The Daily Telegraph.