42. večeri na griču

U Klovićevim dvorima se sprema poslastica za ljubitelje klasične glazbe

05.07.2023 u 13:34

Bionic
Reading

Nakon što je dansko-latvijski puhački kvintet Carion protekle subote službeno otvorio 42. Večeri na Griču, ovog tjedna na rasporedu su dva iznimna koncerta koja je grička publika dugo priželjkivala

Slijedom praćenja interesa i želja publike, ovogodišnje Večeri na Griču ugostit će jedan vokalni ansambl koji je rado viđen gost brojnih hrvatskih festivala. Riječ je o ansamblu Antiphonus koji djeluje pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija, a nastupit će uz istaknutoga gitarističkog virtuoza Petrita Çekua. Njihov zajednički koncert na rasporedu je već ovaj petak, 7. srpnja u prekrasnom atriju Galerije Klovićevi dvori, tradicionalnoj lokaciji održavanja ovog ljetnog festivala.

Antiphonus na svojim nastupima uvijek daje sve od sebe kako bi osvojio i oduševio svoju publiku na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i inozemstvu, domišljatim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje strelice u srca svoje publike. Ansambl često nastupa s raznim glazbenicima, a jedan od njih je i poznati gitarist Petrit Çeku. Ovaj hvaljeni gitarist nastupao je diljem svijeta održavajući solističke recitale te je surađivao s mnogim istaknutim ansamblima i orkestrima te već dobro poznaje gričku publiku.

Tijekom prethodnih godina programi festivala posebno su ostali zapamćeni po briljantnim izvedbama velikih pijanističkih zvijezda, stoga će se i ove godine nastaviti ta tradicija. Nakon vrhunske vokalno-instrumentalne kombinacije, u nedjelju, 9. srpnja u Klovićeve dvore stiže talentirana rusko-armenska glazbenica Eva Gevorgjan. Riječ je o 19-godišnjoj pijanistici koja svojim atraktivnim klavirskim recitalima osvaja pozornice diljem svijeta. Svrstava se među najperspektivnije mlade talente na svjetskoj pijanističkoj sceni, osvojila je mnoge glazbene nagrade, ostvarila brojne nastupe s orkestrima te nastupala na prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta. Na Večeri na Griču s njom iz Beča dolazi i najnoviji model klavira Bechstein te će grička publika moći slušati vrsnu umjetnicu na vrhunskom klaviru.

Ako još ne znate gdje ćete provesti ovaj vikend, svakako se počastite vrhunskim glazbenim doživljajem pod zvijezdama na atraktivnoj lokaciji u centru grada. Svi koncerti počinju u 21 sat te se održavaju u atriju Galerije Klovićevi dvori. Svoje ulaznice možete osigurati na portalu Ulaznice.hr ili na mjestu događanja jedan sat prije svakog koncerta. Popusti za umirovljenike, studente i grupe ostvaruju se na blagajni uoči koncerta.