AUTOR 'SJENE VJETRA'

U 56. godini preminuo omiljeni španjolski književnik Carlos Ruiz Zafón

19.06.2020 u 13:22

Bionic
Reading

Španjolski književnik Carlos Ruiz Zafón, autor brojnih romana, uključuju svjetski bestseller 'sjena vjetra' preminuo je u dobi od 55 godina, nakon dvogodišnje borbe sa zloćudnom bolesti.

Zafónovih osam romana prevedeno je na više 40 jezika, a diljem svijeta prodano je više od 38 milijuna primjeraka. Svjetski uspjeh postigao je romanom 'Sjena vjetra', prvom knjigom koja će kasnije postati dijelom trilogije Groblje zaboravljenih knjiga.

'Danas je jako tužan dan za cijeli tim Planete, za sve nas koji smo ga poznavali i surađivali s njim 20 godina tijekom kojih smo stvorili prijateljstvo koje nadilazi profesionalne odnose. Izgubili smo jednog od najboljih suvremenih romanopisaca', stoji u izjavi njegovog španjolskog izdavača, koji citira i rečenicu iz 'Sjene vjetra'. 'Svaka knjiga, svaka korica koju vidite ovdje ima dušu. Dušu osobe koja ju je napisala i dušu onih koji su je pročitali, živjeli i sanjali s njom'.

Iako je radnja Zafonovih romana uglavnom bila smještena u njegovoj rodnoj i obožavanoj Barceloni, gotovo tri zadnja desetljeća on je živio u Los Angelesu.

'Oduvijek sam imao negdje u podsvijesti tu dječju sliku jednog fantastičnog mjesta otkud dolaze sve stvari koje volim; Orson Welles, jazz i sve drugo. Los Angeles je jedno od onih mjesta gdje netko postaje nitko i gdje nitko postaje netko', rekao je za Independent prije nekoliko godina.

U istom je intervjuu Barcelonu opisao kao taštu ženu i citirao katalonskog pjesnika Joana Maragalla, koji je taj grad nazvao velikom čarobnicom.

Carlos Ruiz Zafón (25. rujna 1964. - 19. lipnja 2020.) pohađao je isusovačku školu Sarrià. Taj je gotički dvorac u njegovu rodnom gradu, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio njegovu dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. Radio je u reklamnoj agenciji. Godine 1993., kao dvadesetdevetogodišnjak, za svoj je prvi roman Princ magle (1996.) primio književnu nagradu i ubrzo je objavio romane Ponoćna palača, Rujanska svjetla i Marina. Od 1994. živio je u Los Angelesu, radio kao scenarist i pisao za španjolske dnevne novine 'El País' i 'La Vanguardia'.

Godine 2002. u Španjolskoj je postao književnom senzacijom, a njegov roman Sjena vjetra, čija se radnja odvija u Barceloni 50-ih godina 20. stoljeća, proglašen je knjigom godine. Dosad je preveden na više od četrdeset jezika, te prodan u desecima milijuna primjeraka. Osim nastvaka 'Sjene vjetra' romana 'Anđelova igra', popularnu trilogiju čini 'Zatočenik Neba', a kod nas je njegova djela objavila izdavačka kuća Fraktura. Osim popularne trilogije, objavljeni su i romani 'Marina', 'Rujanska svjetla', 'Ponoćna palača', 'Princ magle'.