'AGENTI KULTURE'

Turističko-psihološko štivo Gordana Nuhanovića

25.02.2014 u 10:29

Bionic
Reading

Roman 'Agenti kulture' novinara i književnika Gordana Nuhanovića, u kojemu se bavi fenomenom festivalizacije kulture s aspekta problematike vezane uz organizaciju festivalskih događanja, predstavljen je večeras u Zagrebu.

Roman, najavljen kao turističko-psihološko štivo o hrvatskoj kulturnoj stvarnosti, prati pokušaj organiziranja festivala kulture u malom mjestu Žigmundovu negdje u srednjoj Dalmaciji.

O knjizi i njezinu autoru govorio je urednik Nuhanovićeva nakladnika Algoritma Kruno Lokotar, koji je napomenuo kako je riječ o književniku i novinaru već dugi niz godina prisutnome na hrvatskoj literarnoj sceni, koji kulturu "i prati i stvara".

'Nuhanovićev najnoviji roman važan je jer on u njemu uočava zanimljiv fenomen festivalizacije kulture, i to u vrijeme kada je Ministarstvo kulture srezalo gotovo sve proračunske stavke za kulturu, ali je ostavilo one koje se odnose na festivale', kazao je Lokotar.

Glavni su likovi zgodna tridesetogodišnja plavuša Sjetka, izvršna direktorica festivala sa studijem kulturnog menadžmenta i stručnošću u području ulazno-izlaznih strategija u kulturi, i njezin petnaestak godina stariji umjetnički savjetnik Martini. Kao predstavnici organizatora oni iz glavnoga grada kreću put obale s ambicioznim programom, samo da bi, kada stignu u Žigmundovo, otkrili da je realizacija njihova projekta daleko složenija nego se činilo.

Osim što se susreću s raznim, ponekad međusobno suprotstavljenim lokalnim interesima i taštinama, Sjetka i Martini uviđaju i to da je kultura po definiciji vrlo rastezljiv pojam. No, ključni lajtmotiv knjige svakako je strašna pomisao da je 'dosada smrtni neprijatelj svakog festivala'.

'Roman je zamišljen s naglaskom na nasilno adaptiranje metropolitanskih ideja na lokalne prilike. Pritom me najviše zanimala traumatična jezgra u organizaciji festivala, strah kako će sve to proći, veliko inzistiranje na visokoj kvaliteti festivala", kazao je o knjizi Nuhanović.

Veći se dio romana odvija u glavama sudionika, njihovi su strahovi u prvome planu, a manje je toga u stvarnosti. "Priča se razvija do trenutka početka festivala. Želio sam razvijati psihologiju i napetost do toga trenutka", pojasnio je autor.

Roman ima i svoju tragikomičnu stranu, a Nuhanović stavlja dosta naglaska na afektiranje i snobizam, medijsko napuhavanje lažnih veličina i međusobnu netrpeljivost "protagonista" kulture.

Na večerašnjem se predstavljanju u Cafeu u Dvorištu u razgovoru sa svojim urednikom Nuhanović osvrnuo i na svoje spisateljske početke, pojašnjavajući što ga je navelo na izmicanje iz isključivo novinarskog miljea i prve književne pokušaje u pisanju kratkih priča; na televizijsku emisiju "Knjige ili život" koju je vodio a koja je ukinuta; dotaknuo se svojeg angažmana na Festivalu glumca u Slavoniji, te govorio o svojoj zbirci priča objavljenoj na engleskom jeziku u SAD-u i prijamu koji je tamo doživio.

Gordan Nuhanović (1968.) dosad je objavio zbirke priča "Liga za opstanak" (2001.) i "Bitka za svakog čovjeka" (2003.), monodramu "Što to ljudi govore iliti buka" (2004.), te romane "Posljednji dani panka" (2006.) i "Vjerojatno zauvijek" (2009.), a izbor pod naslovom "Survival League" objavljen mu je u SAD-u. Djela su mu prevedena na engleski, njemački, mađarski i češki. Živi i radi u Zagrebu. Jedan od projekata na kojima trenutno radi je scenarij za film o glazbeniku Goranu Baretu.

U ovoj mu je godini izašla i zbirka putopisnih priča "Šale su ostale kod kuće" u izdanju nakladnika Profil Knjige, koja će uskoro biti predstavljena u Zagrebu.