vittorio storarO

Trostruki oskarovac i suradnik Bertoluccija i Coppole stiže u Zagreb

04.02.2019 u 15:05

Bionic
Reading

Talijanski filmski snimatelj i dobitnik tri Oscara Vittorio Storaro u Zagrebu će na Akademiji dramskih umjetnosti 6. veljače održati predavanje za studente i profesore, koje će biti otvoreno za javnost

Vittorio Storaro rođen je u Rimu 1940. i tijekom svoje dugogodišnje karijere surađivao je s istaknutim svjetskim redateljima poput Bernarda Bertoluccija, Francisa Forda Coppole, Warrena Beattyja, Woodyja Allena, Daria Argenta i mnogih drugih. Dobitnik je brojnih nagrada najznačajnijih međunarodnih filmskih festivala, uključujući i Oscare za kultnu 'Apokalipsu danas' F. F. Coppole, za Beattyjev povijesni spektakl 'Crveni' te za Bertoluccijevog 'Posljednjeg kineskog cara'.

S Bertoluccijem je radio i na 'Konformistu' u kojemu funkcionalno koristi pokrete kamere, izbjegavajući tada popularni zum i rabeći pastelniju kolorističku skalu te na 'Posljednjem tangu u Parizu', u kojemu se okreće simboličkoj upotrebi boje intenzivirajući narančastu kao simbol strasti. S Woodyjem Allenom je surađivao, među ostalim, i na posljednjem redateljevom filmu, 'Kišni dan u New Yorku', a s čuvenim Dariom Argentom na 'Ptici s kristalnim perjem'. Snimao je i za TV, pri čemu je posebno zapažena serija 'Petar Veliki'.

Storaro će predavanje održati u F22 - akademijskoj sceni ADU od 11 do 13 sati, a moderirat će filmski kritičar i filmolog Mario Kozina. Ulaz je slobodan.

Dan ranije, 5. veljače, u 19.30 sati, u velikoj dvorani Kina Europa i u sklopu programa Kinolektira posvećenog odabranim filmskim klasicima, bit će prikazan spomenuti 'Konformist', Bertoluccijev stilizirani politički triler smješten u vrijeme Mussolinijeve Italije. Samoj projekciji prethodit će uvodna riječ Vittorija Storara, a moderirat će filmski kritičar Boško Picula.