FRANCUSKA MEDIJATEKA

Tribina posvećena nedavno preminulom Stéphaneu Hesselu

05.03.2013 u 14:22

Bionic
Reading

'Uvijek sam se protiv očaja borio nadanjem', slavna je rečenica nedavno preminulog Stéphanea Hessela, kojem su Francuski institut i Subversive Festival posvetili tribinu koja će se održati 9. ožujka (subota) u 19 sati u Francuskoj medijateci u Preradovićevoj 5, a u razgovoru će sudjelovati Predrag Matvejević, Igor Štiks i Srećko Horvat

Veliki borac za ljudska prava i diplomat Stéphane Hessel umro je 26. veljače u 95. godini. Preživio je dva koncentracijska logora, a nakon Drugog svjetskog rata postaje diplomat te 1948. pomaže u izradi nacrta UN-ove Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Njegova knjiga 'Pobunite se!' (2011), koju je napisao u dobi od 93 godine, samo u Francuskoj prodana je u milijun i pol primjeraka u pola godine te je inspirirala pokrete otpora diljem svijeta. U Hrvatskoj je objavljena u izdanju VBZ-a.

Srećko Horvat vodio je s Hesselom razgovor prije dvije godine u Parizu te ga je upitao otkuda njegov optimizam i koji su mu planovi idućih godina?

'Moj plan idućih godina jest da umrem. Nadam se da ću umrijeti u miru, na što se pripremam, to je veličanstven trenutak u životu jer je posljednji i u tom smislu možda najvažniji trenutak dugačkog života. Tomu gledam ususret kao nečemu što će mi donijeti olakšanje, olakšanje od problema, a iza sebe ostavljam zanimljiv i strastven život. Pored toga, uvjeren sam da živimo u vrlo važnim vremenima i u iduće dvije ili tri godine ili će sve poći krivo pa će cijela povijest čovječanstva biti ugrožena ili ćemo ostvariti te bitne napretke koji su sada upisani u povijest i koji mogu biti postignuti i koji će, vjerujem, na kraju biti postignuti, tako da će nemoguće postati moguće. Ono što se zaista želi uvijek se ostvari, morate nešto jako željeti i onda će se ostvariti', kazao je Hessel.