TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Treća sezona serije 'Nesigurna' u sigurnim je rukama svoje autorice, Isse Rae

  • 02.09.2018 u 14:52

  • Bionic
    Reading

    Ono što Donald Glover u 'Atlanti' priča o crnim muškarcima u Americi, to u seriji 'Nesigurna' na svoj način već treću sezonu Issa Rae čini s iskustvom mlade crne žene u suvremenoj Americi. I ako ste pomislili da vas se to iskustvo ne tiče i da se s Issinim pričama ne možete identificirati jer niti živite u Americi niti pripadate njezinoj rasnoj skupini - razmislite još jedanput

    Glavna junakinja serije 'Nesigurna', Issa Dee (imenjakinja glumice i autorice serije koja je glumi, Isse Rae) od prve sezone ove serije radi za neprofitnu organizaciju koja pruža razne akademske i ostale prilike djeci iz siromašnih četvrti. Poprilično je ironično da je jedina crnkinja, zapravo čak jedina ne-bjelkinja koja radi za organizaciju, a zanimljivo je i da svojoj šefici već neko vrijeme govori da je logotip organizacije - bijela ruka pružena ruci druge boje kože - zapravo podosta rasistički. Njezina je šefica ignorira sve dok jednom, na jednom sastanku zaposlenika, ostali (dakle, bijeli) zaposlenici ne potegnu to isto pitanje. Logotip im je rasistički, konstatiraju njezini bijeli kolege, a zatim se sve oči okrenu prema njoj jer je ona, kao jedina crnkinja, jedina koja može nešto reći o toj temi. Issa na to izgubi živce. 'Ma, nemojte!' grakne. 'Sad, kad su bijelci primijetili da je to rasistički, sad odjednom od mene tražite da vam budem budilica koja će vam ukazati na rasizam! Pa evo vam onda - bi-bi-bi-jebeno-biiip!' Issa to, međutim, ne govori na glas, nego je riječ o jednoj od njezinih fantazija, sekvenci koja odražava njezin unutarnji život. U stvarnosti Issa pomirljivo kaže da su kolege u pravu.

    Scena je to iz nove, treće sezone serije 'Nesigurna', koja se odnedavna prikazuje na HBO-u, a scena je to i koja jako lijepo sumira ono zbog čega se serija zove upravo onako kako se zove. Issa u njoj priča o svojem iskustvu mlade američke crnkinje u današnjim Sjedinjenim Državama, a to je iskustvo, zbog dugog i upornog odgurivanja u stranu - kako zbog rase, tako i zbog spola - proizvelo čitav niz nesigurnosti. Issa u seriji govori o svojim nesigurnostima u privatnom životu i na radnom mjestu, govori i o iskustvima svoje vrlo ambiciozne prijateljice Molly (Yvonne Orji), a sve je to začinjeno Issinim fantazijama, rapanjem o svemu onome što je muči u razna ogledala - koje su prigušene onima koji Issu čak i u današnje vrijeme skreću s puta i 'prigušuju' njezin glas, a to su svi oni koji su moćniji i muškiji od nje.

    U trećoj sezoni Issu na više razina nalazimo u limbu. Definitivno je prekinula s Lawrenceom (nema više prezgodnog Jaya Ellisa, šmrc), privremeno stanuje kod svojeg bivšeg, Daniela, na poslu joj je situacija otprilike onakva kakva je opisana u prvom odlomku i, sve u svemu, Issa je poprilično izgubljena. Njezina najbolja frendica Molly nije u mnogo boljem položaju. Nakon što se u prethodnoj sezoni odlučila napustiti svoje staro radno mjesto i nakon što se zaposlila u odvjetničkoj firmi koja uglavnom zapošljava crnce, situacija joj se nije osobito popravila. Igre moći i interesekcionalna diskriminacija (čitaj: ovaj put čisti seksizam) i ovdje su na snazi, unatoč tome što rasa sada više nije pitanje.

    Foršpan za treću sezonu serije 'Nesigurna' Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

    Baš kao i u prve dvije sezone, 'Nesigurna' je čisti gušt za gledanje i sama činjenica što nije jednako popularna kao 'Atlanta' Donalda Glovera samo je potvrda još jedne stvari koja se tematizira u ovoj seriji - kada je riječ o iskustvu crnog MUŠKARCA, onda to zanima sve, ali kada je riječ o iskustvu crne ŽENE, onda će to eventualno zanimati samo žene. Problem je to koji se proteže daleko šire od 'Nesigurne' i 'Atlante' i zapravo je bolno obilježje čak i najosvještenijih televizijskih trendova i publike, ali upravo zbog toga serije poput 'Nesigurne' i jesu potrebne, pa i kritički hvaljene.

    Naravno, to nije samo zbog toga jer ako ste pomislili da je 'Nesigurna' nekakva pamfletska serija koja bez krvi i mesa govori o crnačkim i ženskim pravima, onda ste se gorko prevarili. 'Nesigurna je serija o mladoj ženi koja prolazi kroz sve iste stvari koje prolazi većina žena diljem svijeta (osim onih koje su baš u svemu privilegirane, a nijedna nije baš u svemu privilegirana), o mladoj pametnoj ženi koja dosta oštroumno uočava razloge iz kojeg nailazi na probleme oko sebe, i to izgovara u kameru s jednakom iskrenošću kada je riječ o društvenom problemu i kada je riječ o problemu koji je izazvala sama. Naposljetku, to je i serija o jednom duhovitoj, šarmantnoj, rječitoj mladoj ženi čije viđenje svijeta može biti zanimljivo, zabavno i poučno baš svakome, a ne samo onima koji pripadaju njezinoj spolonoj i rasnoj skupini. Gledajte zato 'Nesigurnu', ona se, eto, ni u trećoj sezoni nije nimalo pokvarila i sigurno je u rukama svoje pametne, duhovite i nadasve sigurne autorice.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.