TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Treća sezona 'Farga': pragmatične policajke, zavađena braća, opasni perači novca i Goran Bogdan!

  • 21.05.2017 u 15:38

  • Bionic
    Reading

    Iako se u trećoj sezoni 'Farga' pomalo ponavlja slična struktura, teme i razrada likova, i dalje je to jedna od najzanimljivijih, najbrutalnijih, ali i najzabavnijih serija o zločinu koje se mogu pogledati na televiziji. Osim toga, domaćoj će publici sigurno biti fora baciti oko na to kako se u kategoriji sa svjetskim televizijskim 'teškašima' snašao i hrvatski glumac Goran Bogdan.

    Od pet dosad prikazanih epizoda treće sezone serije 'Fargo' sve su odlične, ali najviše me se dojmila četvrta. U njoj su se, naime, scenaristi poslužili simfonijskom bajkom 'Peća i vuk', u kojoj je svaki lik iz priče predstavljen jednim instrumentom i melodijom. Zgodno je da su pritom uzeli pripovjedača koji u prvoj sezoni ove serije igra glavnog antagonista - Billyja Boba Thorntona - i svakog lika iz priče treće sezone povezali s jednim likom iz 'Peće i vuka'.

    Ptičica (flauta) tako postaje Emmit Stussy, uspješniji i bogatiji od dvojice braće Stussy u središtu priče, koji se i ne znajući našao u nevolji jer je posudio novac od vrlo mračnih tipova, a patka (oboa) njegov neuspješniji i siromašniji brat, socijalni radnik Ray Stussy, koji starijem bratu zamjera da ga je zeznuo s nasljedstvom, prepuštajući mu prastaru Corvettu, a sebi uzimajući vrlo vrijednu, staru poštansku marku. Mačka (klarinet) povezana je s Rayevom djevojkom i bivšom štićenicom Nikki, koja zajedno s Rayem sanjari o karijeri profesionalnih igrača Bridgea i nagovara ga da bratu oduzme marku (i još štošta), djedica (fagot) je desna ruka uspješnijeg brata Stussy, njegov savjetnik i odvjetnik Sy, koji pokušava 'izgladiti' sve nevolje koje su snašle Emmita, strašni je vuk (rog) glavni mračnjak i čovjek koji stoji iza mutne posudbe novca Emmitu, misteriozni i jezivi Varga, hrabrog i dovitljivog Peću (gudački instrumenti) tumači pragmatična policajka Gloria, koja pokušava riješiti ubojstvo svojeg očuha Ennisa Stussyja, a strašni su lovci (veliki bubnjevi) Vargini zli pobočnici. Jednog od ta dva pobočnika - Rusa Jurija koji, osim što obavlja Vargine prljave i nasilne poslove, voli mudrovati o teškoj i turobnoj prošlosti Rusije - glumi hrvatski glumac Goran Bogdan.

    'Peća i vuk' u trećoj sezoni 'Farga' Autor: Youtube

    Takav je način oslikavanja likova u seriji vrlo kreativan i domišljat, ali je zapravo moguć zato što se i treća sezona 'Farga', baš kao i prve dvije, odvija po jednoj pozadinskoj formuli. Likovi su u sve tri priče 'Farga' različiti, priče nisu istovjetne, ali sve ih povezuju neke tipske veze i struktura. U sve tri sezone imamo 'malog čovjeka', nimalo slučajno smještenog na američki srednji zapad, koji se generalno smatra 'najobičnijim' i 'najjednostavnijim' dijelom SAD-a, u sve tri sezone imamo sotonsko zlo koje se do tog naizgled nevinog, ledenom bjelinom okovanog područja, dokotrlja negdje iz 'velikog svijeta', u sve tri sezone vidimo kako se to veliko, 'uvezeno' zlo vrlo lako spaja sa sitnim zloćama, glupostima i grijesima (najčešće pohlepom) lokalnog malog čovjeka, u sve tri sezone imamo jednostavne, ali inteligentne policajce koji pokušavaju proniknuti u nered koji zbog toga nastaje i u sve tri sezone imamo nesretnike koji u tom neredu stradaju kao kolateralne žrtve. Nitko nije sasvim nevin, ali priča u kojoj se svi pokušavaju nositi s nevoljom koja daleko premašuje njihove uobičajene mehanizme obračunavanja sa životom i svijetom - u sve je tri sezone napeta, začudna, vrlo brutalna i na mnogo načina zabavna.

    Mogla se zato poveznica s 'Pećom i vukom' načiniti već i u prve dvije sezone 'Farga', ali nije. One su imale svoje vlastite pripovjedačke akrobacije, a ni u ovoj sezoni to nije jedina takva finta. Još je jedna - također vrlo zgodna - smještena u četvrtu epizodu, u kojoj policajka Gloria Burgle (igra je fantastična Carrie Coon, poznata nam još i kao Nora iz serije 'Preostali') odlazi u Los Angeles, nastojeći saznati nešto o prošlosti svojeg očuha. Njezin je očuh Ennis Stussy, naime, prije preseljenja u Minnesotu, gdje se odvijaju sve priče serije 'Fargo', tamo živio kao pisac znanstveno-fantastičnih romana Thaddeus Mobley, pa je njezino razotkrivanje njegove prošlosti popraćeno animiranim uprizorenjem jednog njegova romana. Takvi pripovjedački dodaci 'Fargo' čine slikovitim, od njegovih pozadinski ponavljajućih motiva čini virtuoznu scenarističku i režijsku igru te ovu sezonu, baš kao i prve dvije, čini jedinstvenom unatoč ponavljanju motiva. Bilo je već prigovora na račun toga da je 'Fargo' u svim svojim uprizorenjima bio malo previše matematički, da su mu priče malo preuredno poslagane u logične slagalice, da zbog takve gotovo neurotične urednosti fabule trpi njezina uvjerljivost - ali upravo ovakvi štikleci ono su što ga čine životnijim, pristupačnijim, zanimljivijim i definitivno vrhunskom TV serijom.

    Foršpan za treću sezonu serije 'Fargo' Autor: Youtube

    Dakako, sve bi to bilo potpuno beskorisno da nije riječ o dobroj priči, a ona, unatoč kompliciranom zapetljavanju i vrlo urednom otpetljavanju - ipak jest odlična. Njezinoj upečatljivosti pridonosi i veličanstvena glumačka postava, predvođena Ewanom McGregorom, koji glumi ne jednu, nego dvije glavne uloge - obojicu braće Stussy. Kao uspješan i bogat Emmit uspijeva nam dočarati čovjeka koji u svojoj suštini nije loš ni pokvaren, ali ga razni nepromišljeni postupci i vlastiti ego dovode u strašnu nevolju kakvoj uopće nije dorastao. Kao neuspješan i nesiguran Ray dočarava nam naličje tog istog lika - također nelošeg čovjeka koji je osjećajan i mekan, ali ga zavist koju osjeća prema bratu i očaj zbog životnih neuspjeha čine plijenom manipulacije žene koju voli i kolateralnom žrtvom pičvajza u koji se također nesmotreno upleo.

    Jedan od stalnih motiva 'Farga', koji je prisutan i u ovoj sezoni, onaj je da većina likova koji se u pričama uvaljuju u nevolje nije ni sasvim loša ni sasvim dobra. Takvi su i ovdje braća Stussy, takva je Rayeva djevojka Nikki Swango (Mary Elizabeth Winstead koju znamo iz serije 'Ispran mozak'), takav je i Glorijin očuh Ennis Stussy, starac koji nastrada na početku serije pukim slučajem i čije tajne iz prošlosti, čini se, nemaju nikakve veze s onim što je zadesilo glavne likove priče. Takvi su svi osim Peće i vuka, odnosno policajke Glorije Burgle i jezivog, misterioznog zlikovca V. M. Varge i njegovih pobočnika. Gloria i Varga čisto su utjelovljenje dobra i zla - ona poštena i inteligentna policajka koja samo nastoji temeljito odraditi svoj posao, a Varga mračnjak zmijolike persone i pojave, čovjek za kojeg se uopće ne zna čime se bavi, a kojeg je i nemoguće pronaći čak i pomoću pretrage na Googleu.

    Jedno od prvih pojavljivanja Gorana Bogdana u trećoj sezoni 'Farga' Autor: Youtube

    Britanski glumac David Thewlis (znamo ga iz brojnih filmova, ali možda je najpoznatiji kao Remus Lupin iz filma 'Harry Potter i zatočenik Azkabana') istinski je stravičan kao V.M. Vargas, možda čak i stravičniji nego Billy Bob Thornton kao zlikovac iz prve sezone. S Thortonom, međutim, dijeli neke zajedničke karakteristike - ledenu smirenost, sklonost napadno uglađenom, čak visokointelektualnom izražavanju te mudrovanju. Od Thorntonova se lika razlikuje ponešto gadljivom vanjštinom, posebice naglašenom nepravilnim, ružnim i pomalo zašiljenim zubima, ali i po tome što ne djeluje sam, nego dolazi u pratnji dvojice demonskih pomagača. Jedan od ta dva pomagača jest i Jurij Gurka, Ukrajinac koji radi za Vargu i obavlja sve ono čime Varga ne želi uprljati ruke. 

    Jurija glumi hrvatski glumac Goran Bogdan i njegova uloga u seriji, iako osjetno manja nego McGregorova, Thewlisova ili Carrie Coon, uopće nije nevažna ni epizodna. Odlično portretirajući 'terenskog siledžiju' koji prilikom obavljanja svojih prljavih rabota voli filozofirati o Rusiji, istini, pravdi, Sibiru i njegovoj sličnosti s Minnesotom, Bogdan se izvrsno snašao u društvu hollywoodskih teškaša i iako ga vjerojatno, zbog naglaska, i u budućnosti čekaju uloge sličnog geografskog porijekla, čini se da ta budućnost uopće ne bi trebala biti loša. 

    Postoji, dakle, mnogo razloga iz kojih morate pogledati novu sezonu 'Farga', ali ako vas nijedan od onih drugih opisanih u ovome članku nije osobito zaintrigirao, pogledajte ga zato da biste vidjeli kako se netko odavde super uklopio u ekipu koja redovito obilaze najposjećenije svjetske crvene tepihe i dobiva nagrade za svoj glumački posao. Neće vas razočarati.

    Još jedan prizor s Goranom Bogdanom u 'Fargu' Autor: Youtube