'ŠIBENSKA MOLITVA'

Trebotićev zastor za splitske škverane

17.09.2010 u 12:44

Bionic
Reading

Nakon splitskog, riječkog i dubrovačkog kazališnog zastora, Matko Trebotić dovršio je zastor za Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku pod nazivom 'Šibenska molitva'

'Strah u očima škverskih radnika zbog neizvjesnosti njihove sudbine pratio me cijelo vrijeme dok je u velikoj hali, na više od 40 stupnjeva, nastajao zastor. Stoga sam, unoseći molitvu na platno, osjećao da je to molitva i za splitske škverane, jer u njenu izradu sigurno su se uvukla i njihova zabrinuta lica s kojima sam radeći na projektu dijelio tri posljednja mjeseca', kazao je umjetnik Matko Trebotić za Jutarnji list.

Slikar svjetskog glasa Matko Trebotić dovršio je svečani zastor za šibenski HNK koji ove godine obilježava 140. obljetnicu postojanja. Zastor je formata 4,5 puta 9 metara, a nastao je tijekom ljetnih mjeseci u hali splitskog brodogradilišta. Središnji motiv šibenskog zastora je 'Šibenska molitva', a kako je zbog prostornih odlika dosta izdužen, Trebotić ga je podijelio vertikalno u tri polja. S krajnjih strana nalaze se portreti Jurja Dalmatinca, što je hommage velikom skulptoru i graditelju katedrale, a istovremeno i cijelom šibenskom puku.

Zastor će biti svečano predstavljen na prvoj ovosezonskoj premijeri.