ŽENSKA BELETRISTIKA

Treba li Hilary Mantel dobiti još jednu nagradu za roman?

17.04.2013 u 14:00

Bionic
Reading

U finalu ovogodišnje britanske nagrade za najbolju žensku beletristiku ponovno su se našle dvije pobjednice prethodnih izbora, Zadie Smith, Barbara Kingsolver i Hilary Mantel, za koju su stigli prigovori da ne bi trebala biti u konkurenciji jer je već dobila dvije prestižne nagrade za roman 'Bring up the Bodies'

Mantel je jedina autorica koja je iste godine za svoj roman 'Bring Up the Bodies' nagrađena Man Bookerom i Costom. Na kratkoj listi Orange nagrade našle su se i Kate Atkinson, Am Homes i Maria Semple

Ovogodišnja predsjednica žirija Miranda Richardson opisala je listu kao nevjerojatno snažnu, uzbudljivu i raznoliku.

'Vrlo brzo smo sastavili listu. Priče koje su u konkurenciji vrlo su prijemčive i nije postojao spor oko njihove kvalitete. Bilo je razgovora oko toga da Hilary Mantel ne bi trebala biti u konkurenciji jer je već osvojila važne nagrade, ali 'Bring up the Bodies' je divna knjiga i zaslužuje mjesto na listi, jednostavno je bilo nemoguće ignorirati takvo djelo. Postoji predrasuda, raširena u Engleskoj, da se na uspjeh gleda s nipodištavanjem. Nagrađivane pisce često gledaju s prezirom, kao na nekoga tko nije uistinu zaslužio pohvale', objasnila je Richardson.

Zadie Smith, koja je već dobila nagradu Orange 2006, nominirana je s romanom 'NW', te bi mogla postati prva spisateljica koja je dvaput primila tu nagradu, kao i Amerikanka Barbara Kingsolver, koja je bila pobjednica 2010, a sad je nominirana za roman 'Flight Behaviour'.

Nagrada za najbolju žensku beletristiku osnovana je 1992. kao reakcija na mačističku politiku nagrade Booker, a ime Orange nosi od dodjele 1996, kad je nagrađena Helen Dunmore.

Pobjednica ovogodišnjeg natjecanja bit će proglašena 5. lipnja.