PRVI PUTA U HRVATSKOJ

Tportal će uživo prenositi premijeru iz splitskog HNK

24.05.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split 24. svibnja od 20 sati praizvest će dramu 'Pritisci moje generacije' mladog autora Dine Pešuta koja će se moći gledati i na internetu, a izvedbu će biti izravno prenošena na tportalu

Predstavu režira Samo M. Strelec, glavnu ulogu tumači Ana Franić, a ostale uloge Bruna Bebić, Žarko Radić, Nenad Srdelić, Josip Zovko, Vicko Bilandžić, Pere Eranović i Bojan Brajčić. Premijera je ujedno i prvo uprizorenje jedne drame mladog hrvatskog dramatičara Dine Pešuta. To je i prva režija renomiranog slovenskog redatelja Same M. Streleca u splitskom teatru, ali i debi glumice Ane Franić na nekoj od hrvatskih pozornica. Ana Franić je ostvarila čitav niz zapaženih glavnih uloga u kazalištu, na filmu i televiziji u Srbiji.

Live streaming premijere pripremaju T-Com i tportal. Predstava će se snimati s dvije diskretno postavljene kamere i na tportalu će biti omogućeno praćenje premijere u realnom formatu, kao i atmosfere u backstageu te u kazališnom atriju neposredno prije početka predstave.

Autor drame Dino Pešut u svojoj drami i predstavi progovara o svojoj generaciji koja je relativno slabo zastupljena na kazališnim daskama. To su mladi ljudi rođeni ranih devedesetih u vrijeme rata i tranzicije, ali pritisci i problemi s kojima se suočavaju nisu traume i posljedice rata, već sumorna i problematična svakodnevnica.

U predstavi se nižu prizori iz života junaka predstave u kriznim vremenima, nezadovoljni roditelji i loša ekonomska situacija. Mladim ljudima takvo društvo nema što ponuditi i sveprisutan je emotivni kaos. Sve su to posljedice traumatičnog okruženja, što dovodi mladu protagonisticu u bezizlaznu situaciju. Generacija o kojoj Pešut piše je stasala u teškim i kaotičnim tranzicijskim godinama i njezini se pripadnici ne snalaze u društvu bez ideala i perspektive.

Dino Pešut, hrvatski dramaturg i dramatičar, rodio se u Sisku 1990. godine. Dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu upisao je 2009. godine. Od 2011. profesionalno radi kao dramaturg na produkcijama u kazalištima ZKM, Dječje kazalište Dubrava itd. Splitska praizvedba drame 'Pritisci moje generacije' bit će njegov dramatičarski debi. Za dramu L.U.Z.E.R.S. dobio je treću nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2012. godinu.

Ana Franić glavnu je ulogu u komadu dobila nakon provedene audicije na koju se prijavilo četrdesetak mladih glumica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. Rođena je 1981. godine u Beogradu, a diplomirala 2004. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Predraga Bajčetića i Anite Mančić. Od 2001. godine u kontinuitetu ostvaruje glavne i velike uloge na filmu, televiziji i kazalištu, radeći sa značajnim redateljima i glumcima. Za svoje filmske uloge višestruko je nagrađivana, kako cehovskim, tako i nagradama kritike i publike. Živi u Splitu.

Redatelj Strelec predvodi autorski tim predstave koji čine scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Naida Kromić, autor scenske glazbe Bojan Brajčić te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Željko Mravak.