filmski osvrt zrinke pavlić

'The Vast of Night' - slatki niskobudžetni naklon 'Zoni sumraka' koji ćete pogledati s užitkom

  • 05.06.2020 u 15:36

  • Bionic
    Reading

    Debitantski film mladog Andrewa Pattersona, snimljen praktički za šaku dolara, svježa je, atmosferična i izuzetno zanimljiva verzija priče koja nam je ispričana već tisuću puta s istim elementima koje smo također susreli već tisuću puta. Mirna je večer nad američkim gradićem nedaleko od granice s Meksikom, gotovo svi su na košarkaškoj utakmici osim dvoje tinejdžera koji rade na radiju i telefonskoj centrali i odjednom začuju neobične zvukove iz svemira...

    Priče o malom američkom gradiću u kojem se jedne noći počne događati nešto čudno, očito povezano s vanzemaljcima, klasičan su i već tisuću puta ispričan dio američke popularne kulture. Mladi redatelj i scenarist Andrew Patterson i više je nego svjestan toga pa je svoj prvi film - 'The Vast of Night' snimio kao svojevrsnu posvetu takvoj znanstvenoj fantastici, ali i još konkretnije - kao epizodu serije nalik 'Zoni sumraka' koja nam se u filmu prikazuje na retro televizijskom aparatu.

    Priča ovog niskobudžetnog i vrlo kreativnog filma jednostavna je: jedne tople večeri krajem pedesetih u američkog gradiću Cayunga, nedaleko od meksičke granice, gotovo svi stanovnici odlaze na veliku srednjoškolsku košarkašku utakmicu. Praktički jedino dvoje koji ne idu na utakmicu su tinejdžerka Fay (Sierra McCormick) i njezin prijatelj Everett (Jake Horowitz), koji prije početka utakmice odlaze na svoje poslove koje obavljaju u noćnoj smjeni. Faye noću radi kao operatorica na mjesnoj telefonskoj centrali, a Everett radi na mjesnoj radio stanici kao DJ. Oboje su pomalo štreberski zainteresirani za novu tehnologiju pa ih u prvih desetak minuta filma pratimo kako na putu do svojih radnih mjesta razgovaraju o uređajima koje tadašnji znanstvenici predviđaju u sljedećim desetljećima (i prepoznajemo neke koji će se doista ostvariti, ali i neke koji neće).

    Tijekom večeri na poslu Fay prima jedan poziv od uspaničene žene koja viče da se u njezinom dijelu grada događa nešto neobično, a zatim Fay primjećuje i neobičan zvuk koji prekida i dio Everettova radioprijenosa. Fay to javlja Everettu, Everett snima zvuk koji ometa telefonske pozive i radioprijenos i u program se javlja neznanac Billy koji prepoznaje zvuk i priča im kako ga je čuo dok je bio na tajnoj vojnoj operaciji nalik području 51. Od tog trenutka Everett i Fay kreću u istragu...

    'The Vast of Night', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    U vrijeme kada je popularnost televizijskih serija gotovo pa zasjenila popularnost filmova, uvijek mi je užitak pogledati film koji doista funkcionira kao samo kao film zato što savršeno govori baš filmskim jezikom i zaokružen je u svojih sat i pol trajanja. 'The Vast of Night' upravo je jedan od takvih filmova i zadivljujuće je kako u njemu njegov mladi autor s vrlo malo novca i još manje specijalnih efekata uspijeva ispričati nevjerojatno uzbudljivu i slojevitu priču.

    Strateškim pozicijama kamere, koja u početku samo na određenoj distanci prati naše glavne junake pa im se postupno približava, sjajnim dijalozima i razigranom istragom dvoje glavnih tinejdžera koji na trenutke podsjećaju na Scoobyjevu ekipu, ali nikada ne prelaze u crtićku karikaturu - ispričao je priču koju ćete gledati na rubu kauča, bez obzira na to što u njoj sve do samog kraja nećete vidjeti nijedan specijalni efekt. Niskobudžetni filmovi u zadnje vrijeme gotovo su pa sinonim za komorne drame koje možda jesu izvrsne, ali vas do kraja iscijede naporom i dugim, monotonim kadrovima. 'The Vast of Night' nije to, a nije ni nabrijani blockbuster s puno CGI-ja. On je rijedak, razigran, mali dragulj koji ćete pogledati s velikim užitkom.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.