18. PO REDU

Svjetski saksofonistički kongres s više od 1500 sudionika počeo u Zagrebu

10.07.2018 u 20:49

Bionic
Reading

Više od 1500 sudionika iz pedesetak zemalja okupilo se u Zagrebu na 18. Svjetskom saksofonističkom kongresu, koji je počeo u ponedjeljak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Sljedećih pet dana na raznim lokacijama u gradu održat će se više od 400 glazbenih nastupa, brojne radionice i koncerti, na kojima će svirati ukupno više od 1300 saksofonista svih generacija i glazbenih izričaja, od klasike i jazza do etna i world glazbe.

Sudionici na kongresu imaju priliku predstaviti se kao solisti ili komorni glazbenici uz manje ansamble, duhačke, gudačke ili simfonijske orkestre, te kroz predavanja, prezentacije, razne radionice i diskusije razmijeniti mišljenja i iskustva.

Osim glazbenika, na kongresu sudjeluju graditelji instrumenata, proizvođači saksofonističkog pribora, te distributeri i izdavači notnih izdanja i publikacija.

Kongres će zatvoriti veliki koncert na Bundeku, gdje će uz nastup Zagrebačke filharmonije i pod vodstvom dirigenta Quentina Hindleya, nastupiti solisti iz cijelog svijeta, među kojima su Otis Murphy,  Paweł Gusnar, Nobuya Sugawa i Nikola Fabijanić, a očekuje se i skupni nastup oko četiri stotine saksofonista.

U sklopu kongresa održat će se tri izložbe, među kojima i 'Entartete Music',  izložba s njemačkim plakatom iz 1938. godine, koji predstavlja crnca sa saksofonom i Davidovom zvijezdom.

Druga je 'Saksofobija, zbirka saksofona posvećena Adolpheu Saxu i metamorfozi saksofona' sa osamdesetak vintage saksofona, nastala u suradnji s Talijanskim kulturnim centrom.

Riječ je o najvećoj svjetskoj kolekciji saksofona na kojima su svirali mnogi slavni saksofonisti, od najmanjeg - dugog 32 centimetara do onog divovskog od dva metra, u vlasništvu glazbenika i kolekcionara Atillija Bernija koja je već obišla skoro cijeli svijet.

Na trećoj izložbi brojni izlagači i izdavači predstavit će svoje proizvode, saksofone, pribor za instrumente i notna izdanja.

Kongres su još u ponedjeljak najavili glazbeni nastupi na zagrebačkim ulicama. Među ostalim, kvartet Just sax nastupio je na Dolcu za kumice, skupina hrvatskih i inozemnih glazbnika svirala je s balkona HNK predvođena Draganom Sremcem, saksofonistom i umjetničkim direktorom manifestacije, a na prostoru ispred Muzičke akademije snage su ujedinili mladi i iskusniji saksofonisti iz cijelog svijeta.

Organizator 18. Svjetskog kongresa saksofona je Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi put kongres se održao 1969. u Chicagu, nakon čega i u Engleskoj, Škotskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Tajlandu, Italiji i Kanadi.

Želja je organizatora da se kongres ne održava samo u stručnim krugovima i na uobičajenim pozornicama, već na nekonvencionalnim prostorima, kao dio zagrebačke kulturne ljetne scene.

Tako će se osim na Muzičkoj akademiji, u 'Lisinskom', Hrvatskom narodnom kazalištu, Muzeju za umjetnost i obrt, Teatru &TD i Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu, saksofon svirati u Tunelu Grič, Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, Jazz & Cabaret Clubu Kontesa.

Dio programa ponudit će se organizatorima festivala i kulturnih događanja širom Hrvatske.