POZIV NA POBUNU

Svjetska kina protestiraju protiv Trumpa prikazivanjem filmske verzije Orwellova romana '1984.'

30.03.2017 u 09:00

Bionic
Reading

Roman Georgea Orwella '1984.' izdan 1949. opisuje totalitarno društvo u kojem oni na vlasti koriste najsuvremenija dostignuća tehnologije i psihologije da bi vladali narodnim masama. Otkad je Donald Trump postao američki predsjednik, '1984.' postala je jedna od najprodavanijih knjiga na Amazonu, a sada art kina u SAD-u i Europi u znak protesta protiv predsjednika SAD-a prikazuju filmsku adaptaciju romana iz 1984.

'1984.' najpoznatiji je Orwellov roman, simbol upozorenja budućim generacijama od opasnosti totalitarnog režima, a njegova popularnost dostiže vrhunac posljednjih mjeseci otkad je svijet suočen s apsurdnom političkom vladavinom Donalda Trumpa.

U znak protesta protiv Trumpova zatiranja slobode mišljenja i demokracije kina u 165 američkih gradova i 43 države 4. travnja prikazat će filmsku verziju romana Georgea Orwella s Johnom Hurtom u glavnoj ulozi iz 1984. godine.

'Mnogi od nas svjesni su činjenice da su prave ljudske vrijednosti danas ugrožene. Orwellova '1984.' progovara upravo o tome i stoga se nije za čuditi zbog čega je ta knjiga danas jako aktualna', izjavio je Dylan Skolnick, direktor Cinema Arts Centrea i jedan od organizatora prikazivanja filma diljem Amerike.

Glavni je lik romana Winston Smith, sitni službenik u Ministarstvu istine zadužen za režimsku propagandu koji postaje razočaran svojim životom i pokušava izvesti pobunu koja završava njegovim uhićenjem i mučenjem. Radnja se temelji na autorovim iskustvima vezanim za španjolski građanski rat, ali i preziru prema ideologijama fašizma i komunizma.

Datum prikazivanja filma nije slučajan. Naime 4. travnja u romanu početak je pobune glavnog junaka, kad Smith počinje sa zabranjenim pisanjem dnevnika.

Orwellov portret vlade koja proizvodi svoje činjenice, zahtijeva potpunu poslušnost i uništava svoje neprijatelje nikad nije bila aktualnija, stoji u službenoj najavi prikazivanja filma.

'Vrijeme je da zauzmemo stav i pokrenemo borbu za očuvanje slobode govora, poštovanja prema svim ljudskim bićima i istine', također stoji u najavi događaja.

'1984.' (John Hurt) - najavni klip filma

Jedna od glavnih tema Orwellova romana '1984.' jest cenzura u Ministarstvu istine u kojem se fotografije retuširaju, a javni arhivi izmjenjuju da bi se riješili neugodnih 'neosoba' (ljudi kojih se partija odlučila riješiti i izbrisati iz povijesti). Časopis Time stavio je '1984.' na popis stotinu najboljih romana napisanih na engleskom jeziku od 1923. godine.

George Orwell bio je pseudonim britanskog pisca i novinara Erica Arthura Blaira koji je počeo zarađivati za život pišući književne kritike za list New English Weekly sve do 1940. Nazivali su ga najboljim novinarom svog vremena, borcem za jednakost i društvenu pravdu. Preminuo je u dobi od 47 godina od tuberkuloze, samo godinu dana nakon izdavanja '1984.', čiju popularnost nije doživio.