NAPUTAK MINISTARSTVA

Svi udžbenici morat će biti prilagođeni novom pravopisu

29.04.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poslao je dopis hrvatskim izdavačima u kojem piše da će svi novi udžbenici morati biti jezično usklađeni s novim pravopisom koji će uskoro donijeti Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, piše Jutarnji list

Rasprava oko novog pravopisa otvorena je do sredine svibnja, a novi udžbenici bi morali biti gotovi do 3. lipnja, što je potencijalni problem za izdavače koji će svoja nova izdanja morati uskladiti na vrijeme. U razgovoru za Jutarnji, vlasnik izdavačke kuće Profil Daniel Žderić rekao je da je radna verzija pravopisa već objavljena, tako da su udžbenike već počeli lektorirati u skladu s tim rješenjima. Miro Petric, vlasnik Alfe, nema decidiran stav o tom pitanju te napominje kako se prvo želi sastati s urednicima i jezičnim savjetnikom te će nakon toga imati pismeno očitovanje. Član Uprave Algoritma Neven Antičević kazao je za Jutarnji da pravopis Instituta nudi zdravorazumska rješenja koja nisu uvjetovana ideologiziranjem.

Ideja novog pravopisa bila je da dvostruka rješenja budu minimalizirana. Ima ih i kod njih, ali su ona normativno određena, tj. napominje se koja rješenja preporučuju, a koja dopuštaju. Može se očekivati da ona koja preporučuju, budu ona koja će se koristiti u školama pa će u svim udžbenicima, primjerice, stajati - neću, greška i letci, zaključuje Jutarnji list.