K-FILM

Sve o korejskoj kinematografiji iz pera Velimira Grgića

14.08.2015 u 16:09

Bionic
Reading

Nova, 13. po redu knjiga Velimira Grgića 'K-FILM - Vodič kroz korejsku kinematografiju u pet epizoda', u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk, po prvi puta na hrvatskom jeziku donosi cjelovit pregled jedne od najzanimljivijih kinematografija svijeta

Korejski film posljednjih 15 godina postao je jednim od potpornih stupova svjetske komercijalne i arthouse kinematografije, a knjiga se, osim razvikanom kinematografijom Južne Koreje, bavi i bogatim, iako daleko manje poznatim svijetom filmske produkcije Sjeverne Koreje!

U Grgićevu novom 'Vodiču' prožima se burna politička i kulturna povijest Korejskog poluotoka u doba filma. Obuhvaća razdoblje od početka dvadesetog stoljeća do danas, uključujući raspad na Sjevernu i Južnu Koreju te politička previranja u kojima je Južna Koreja od autoritarne militarističke države postala današnja ekonomska i tehnološka prijestolnica Azije.

Društvene promjene itekako je pratio i film stekavši pritom izvanrednu umjetničku vrijednost koja malo-pomalo postaje i svjetskom baštinom.