PRIPREMITE SE ZA JESEN

Superjunaci dolaze u Laubu

31.07.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Kuća za ljude i umjetnost - Lauba za jesensku sezonu pripremila je zanimljivu izložbu o superjunacima. Tako će na nas u rujnu dočekati Batman, Superman, Hulk i ostali poznati junaci rođeni na stranicama stripova

Izložba koja će vas osvojiti ovoga rujna nosi naziv 'Superjunaci 2.00' i prva je Laubina izložba nastala kao rezultat međunarodne suradnje. Laubin partner ovoga je puta švicarska institucija Maison D' Ailleurs (Kuća drugih svjetova) iz Yverdon-les-Bainsa.

U modernoj popularnoj fikciji likovi sa supermoćima izmišljeni u prvoj polovici 20. stoljeća. Oni su popartistička bajkovita izmišljotina s korijenima u tisućljetnim mitovima i neizbježno dolaze u obliku jin i jang, jer svaki superjunak ima posebnu nadljudsku sposobnost, ali bez svoga kostima on je naizgled običan čovjek sa svim manama i nedostacima.


Odabrani umjetnici izložbe 'Superjunaci 2.0' rade u pet klasičnih medija (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, strip i instalacija) kroz koje se otkriva estetika i simbolizam pop kulture motivima različitih superjunaka. Odabrani radovi pozivaju promatrača da otkrije ljudsku crtu kod svakog od njih, ali i da prepoznaju superjunaka u samom sebi. Izložba naslovljena 'Superman, Batman & Co...mics!' prvi je put bila predstavljena u izložbenom prostoru Maison D' Ailleurs (Yverdon-les-Bains, Švicarska) 2014. i publici je pokazala radove petero pažljivo odabranih umjetnika - Gillesa Barbiera (Francuska), Mathiasa Schmieda (Švicarska), Adriana Tranquillija (Italija), Audrey Piguet (Švicarska) i Alexandra Nicolasa (Francuska). Maison D'Ailleurs (u slobodnom prijevodu Kuća drugih svjetova) željela je ukazati na te mitske čovjekolike likove dajući jedan nov pogled na njih – pogled iz perspektive suvremene vizualne umjetnosti. Doista postoje brojni umjetnici koji posuđuju motive iz stripova kako bi kroz njih progovarali o osobnim i općim (post)modernim situacijama.

Izložba 'Superjunaci 2.0' još je jedan od inovativnih projekata u duhu Laubine misije i vizije koja će hrvatskoj publici pokazati najzanimljivije radove ranije predstavljene na izložbi 'Superman, Batman & Co...mics!' u izložbenom prostoru Maison D'Ailleurs (Yverdon-les-Bains, Švicarska) 2014. No njima se u Laubi pridružuju i superjunaci hrvatskih umjetnika. Zajednički projekt dviju neobičnih kuća ukazat će hrvatskoj publici na još jednu mogućnost sagledavanja tih popartističkih bajkovitih likova.

Kustosi su izložbe 'Superjunaci 2.0' Morana Matković iz Laube te Marc Atallah iz švicarskog izložbenog prostora Maison D'AilleursProducentsku ulogupreuzela je Dijana Ljutiću čemu joj asistira Pavla Miličić. Za postav izložbe i tehničku podršku zaduženi su Jure Strunje i Luka Baburak, a video i foto dokumentaciju Damir Žižić. Dizajn izložbe pripada Ivi Hrvatin, a za prijevod se pobrinuo Jurica Mlinarec. Više o izložbi doznajte klikom na službenu stranicu Laube