zagrebački plesni centar

Studeni u ZPC-u donosi čak šest plesnih premijera

03.11.2022 u 14:31

Bionic
Reading

U studenom Zagrebački plesni centar plesnoj i kazališnoj publici predstavit će čak šest premijernih naslova nezavisne plesne scene te će u okviru Noći kazališta ponuditi izvedbu plesne predstave kazališta de facto, Walk On The WIld Side, autora Saše Božića, čija je produkcija realizirana u okviru rezidencijalnog programa ZPC-a 2022.

Početkom mjeseca, 05. studenog, planirana je premijerna izvedba plesne predstave Autori Vesne Mimice. Zatim, 09. studenog, premijerna izvedba Nepoznato, Maje Drobac, a potom 12. studenog slijedi Igralište Jovane Zelenović.

U srijedu, 16. studenog, predstavit će se nova plesna predstava Olimpijada duše, koreografkinje i dramaturginje Alexandre Madsen, u izvedbi su-kreatora/ ica Ines Borić, Lucije Dražetić, Roka Farkaša, Lare Frgačić, Ive Hlapčić, Ane Kljujev, Hane Kršek te Mislava Šimića. S one strane uobičajenog mehanizma sportskih igara i natjecanja, predstavom se promišlja i istražuje transformabilnost paradigme konkurencije u onu suradnje i kooperativnosti – ovo izvedbeno natjecanje pokreće se iz složenosti fenomena strastvenog natjecanja protiv drugog u strast natjecanja s drugim, ali i samim/om sobom. Sudari i isprepletanje različitih situacijskih prostora izmještenih iz konteksta naglašavaju pravila igre i estetizaciju same kretnje. Razbijanjem takve cjelovitosti, discipline i prostora koji mu pripada, otvara se pitanje motivacijskog smisla o nastavljanju igre kao takve. Dan poslije, 17. studenog, slijedi premijerna izvedba Ljubav u vremenu, Lucije Kukor.

Dok će se 26. studenog zagrebačkoj publici premijerno predstaviti Caroling, novi projekt koreografkinje Petre Hrašćanec ostvaren u suradnji s četiri mlade plesačice – Valentinom Miloš, Lindom Tarnovski, Margaretom Sinković i Anikom Cetina. Interdisciplinarnim projektom istražuju se i prokušavaju granice formata mjuzikla i opere te njihova uprizorenja u suvremenom okviru kazališta danas. Izvedba počiva na proizvodnji glasa kao temeljne radnje, a odnosi proizašli iz osnovne konstelacije pjevanja u zboru postaju kulisom za koreografske obrasce kvarteta. Nastavno na tradiciju carolinga (koledovanja), odnosno blagdanskog pjevanja s radošću i/ili u čast nečega, projektom se obgrljuju i teme iz širokog spektra feminističkih suvremenih pitanja do pitanja ekologije i suvremene ideje pripadanja društvu.

Sve predstave počinju u 20 h. Više o pojedinoj predstavi potražite na web-stranici.