POZNATI ZAVODNIK

Strasti i patnje svih žena Ernesta Hemingwaya

04.04.2014 u 09:39

Bionic
Reading

Osim na glasu kao rabijatan muškarac, veliki lovac i avanturist, Nobelom nagrađeni književnik Ernest Hemingway znan je i kao miljenik žena. O tome svjedoče njegova četiri braka i prijateljevanje sa slavnim ljepoticama poput Ave Gardner, Ingrid Bergman i Marlene Dietrich. Knjiga naslovljena 'Mrs Hemingway' bavi se Hemingwayevim suprugama i istražuje kako je bilo živjeti sa slavnim piscem

Nova knjiga Naomi Wood istražuje kako je bilo biti suprugom slavnog nobelovca Ernesta Hemingwaya. Knjiga je dijelom fikcionalna, a dio je utemeljen na pismima i autobiografskim bilješkama.

'Mislimo da je bio ženskar, a ne suprug. Ta je njegova uloga podređena u viđenju njega kao lovca, avanturista, ribara i ratnog dopisnika', rekla je Wood.

Književnica je istakla da je željela istražiti zašto je trebao sve te žene u svom životu.

Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, svako za jednu Hemingwayevu suprugu.

Prvo je posvećeno dobroćudnoj i mirnoj Hadley Richardson koja je s njim živjela u Parizu, a drugo imućnoj Pauline Pfeiffer, poznatoj ljubiteljici društvenih zbivanja.

Treće poglavlje bavi se Marthom Gellgorn, žustrom ratnom dopisnicom, a knjiga završava s Mary Welsh koja je s njim provela posljednjih 16 godina na Kubi, sve do njegova suicida 1961.

Wood je fascinirana životom Ernesta Hemingwaya otkad se tijekom školovanja susrela s njegovim djelima. Kako joj je, ističe, važno bilo zadržati slobodu pisanja i imaginaciju, nije se strogo držala autobiografskih podataka, piše Reuters.