BESPLATNE ELEKTRONIČKE KNJIGE

Stoti naslov i pola milijuna čitatelja biblioteke 'Online'

27.05.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Točno 12 godina nakon predstavljanja projekta Besplatne elektroničke knjige na osječkom FAK-u i ujedno objavljivanja prvog naslova u biblioteci Tour de force Krešimira Pintarića, Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je stoti besplatni naslov: 'Filmske vrste i rodovi' filmskog teoretičara i povjesničara Nikice Gilića

U 12 godina u okviru biblioteke Online objavljene su knjige mnogih renomiranih hrvatskih književnika, publicista i teoretičara (Stanka Andrića, Krešimira Bagića, Tomice Bajsića, Borisa Budena, Daše Drndić, Drage Glamuzine, Marinka Koščeca, Sanje Lovrenčić, Irene Lukšić, Branka Maleša, Sonje Manojlović, Miroslava Mićanovića, Josipa Mlakića, Zvonimira Mrkonjića, Gordana Nuhanovića, Jurice Pavičića, Roberta Perišića, Sanje Pilić, Ivice Prtenjače, Zorana Roška, Ivane Simić Bodrožić, Romana Simića Bodrožića, Dražena Šimleše, Damira Šodana, Hrvoja Turkovića, Nevena Ušumovića i mnogih drugih), kao i nekoliko prijevoda svjetskih književnih i publicističkih ikona (Ane Ahmatove, Blaisea Cendrarsa, Noama Chomskog, Françoisa duc de La Rochefoucaulta).

Tih 99 besplatnih naslova čitalo je više od pola milijuna posjetitelja mrežnih stranica (505.166), samo deset najčitanijih sakupilo je više od 220 tisuća čitatelja, a uvjerljivo je najčitanija besplatna elektronička knjiga 'Mediji, propaganda i sistem' Noama Chomskog – s više od 70 tisuća čitatelja.

Gilićeva knjiga objavljena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. U tiskanom obliku 2007. objavio ju je zagrebački AGM. Trenutačno je na stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige, u sve tri biblioteke (Online, Mali rakun i ElektroDAF), dostupan 141 naslov.

Nikica Gilić rođen je u Splitu 1973. godine. Izvanredni je profesor i predstojnik Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predaje kolegije iz područja teorije i povijesti filma na Filozofskom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Autor je knjiga 'Filmske vrste i rodovi', 'Uvod u teoriju filmske priče' i 'Uvod u povijest hrvatskog igranog filma'.

S Brunom Kragićem uredio je 'Filmski leksikon', uredio je i knjigu '3-2-1, KRENI! Zbornik radova u povodu 70. rođendana Ante Peterlića'. Priredio je za tisak knjigu 'Povijest filma: rano i klasično razdoblje' Ante Peterlića, s Brunom Kragićem i Dianom Nenadić priredio je knjigu 'Filmska čitanka' Ante Peterlića. Glavni je urednik filmskog časopisa 'Hrvatski filmski ljetopis'.

Za svoj znanstveni i stručni rad dobio je Nagradu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Nagradu 'Vladimir Vuković' Hrvatskog društva filmskih kritičara i Nagradu SFERA. Dvije knjige bile su mu nominirane za nagradu 'Kiklop'.

DPKM u 2013. planira objaviti još 5 novih besplatnih naslova, a među njima i knjige Borisa Becka, Gordana Nuhanovića i Dražena Šimleše