Alternativni vodič

Što nudi Advent u okolici? Istražili smo Ljubljanu, Budimpeštu, Graz i Trst, evo što se isplati vidjeti

25.12.2023 u 19:35

Bionic
Reading

Dosta vam je adventskog kiča? Zanima vas prava kulturna ponuda? Putovanja vam nisu mrska? Za vas smo pročešljali što se u polju kulture nudi u obližnjim većim gradovima

Adventsko je vrijeme, pod uvjetom da niste zimogrozni, idealno vrijeme za putovanje. U bližoj okolici Zagreba, Rijeke i Osijeka nalaze se gradovi s bogatijom kulturnom ponudom. Za vas smo istražili što u ovo blagdansko doba nude Ljubljana, Budimpešta, Graz i Trst.

Ljubljana

U sjeni adventskog kiča po glavnim trgovima slovenske metropole, gdje nastupaju izvođači poput Nine Badrić i Ivana Zaka, našlo se mjesta za mnogo zanimljivog sadržaja. Prva izložba koja nam je zapela za oko odvija se u ljubljanskoj Modernoj galeriji, odnosno u Muzeju suvremene umjetnosti, instituciji otvorenoj prijelomne 1948. godine. Izložba nazvana 'For Your Pleasure' ('Vedno na voljo') bavi se feminističkim pozicijama u vizualnim umjetnostima u Sloveniji i iz Slovenije. Osmislila ju je kustosica Martina Vovk, otvorena je 27. listopada, a može se pogledati do 14. travnja. Detalje o izložbi provjerite ovdje.

Istovremeno se u Ljubljani događa 35. Grafični bienale, s temom 'Iz praznine so prišli darovi kozmosa' i s jakom međunarodnom postavom, koju u ulozi umjetničkog direktora predvodi mladi ganski umjetnik Ibrahim Mahama. Smjer koji je Mahama odabrao inspiriran je emancipatornom politikom Kwame Nkrumaha, prvog predsjednika Gane, čija je djelovanje obilježilo šezdesete godine u toj afričkoj državi. Nkrumah je bio važan kotačić u uspostavi Nesvrstanih, što je u njegovu zemlju dovelo brojne stručnjake i umjetnika iz tog bloka, koji su ostavili neizbrisiv trag. Detalje o bienaleu provjerite ovdje.

Ako vam ovo nije dovoljno alternativno, ljubljanski skvot-kompleks Metelkova je savršeno mjesto za vas. Uspostavljeno 1993. godine, ovo kultno mjesto svakodnevno nudi bogat program u prostoru bivše kasarne, prostirući se na više od 12 tisuća kvadrata. Premda je ova lokacija ljubiteljima glazbe iz Hrvatske poznata po tri kluba u kojima se održavaju koncerti (Menza pri koritu, Gromka i Gala hala), Metelkova nudi čak 15 klubova. Detalje o programu provjerite ovdje.

Budimpešta

Iako pomalo ofucana, mađarska je prijestolnica dovoljno velika da ponudi sjajan kulturno-umjetnički program. Imperijalna prošlost nalaže da se tamo natiskalo dovoljno muzeja i galerija da se zadovolje svačiji apetiti. Primjerice, Mađarska nacionalna galerija trenutačno nudi čak 13 atraktivnih izložbi, među kojima se ističe ona o tzv. 'prvom zlatnom dobu' Budimpešte, što bi značilo kasno razdoblje Austro-Ugarske države, to jest razdoblje od 1902. do 1912. godine, koje je prikazano na autentičnim razglednicama. Detalje o izložbama provjerite ovdje.

Za ljubitelje slikarstva iz približnog perioda, u budimpeštanskom Muzeju likovne umjetnosti postavljena je izložba vodećeg impresionista Pierre-Augustea Renoira, oca ključnog filmskog redatelja francuskog međuraća. Nastavak je to uspješne suradnje spomenutog muzeja s francuskim parnjacima koja je u Budimpeštu u protekla dva desetljeća dovela djela velikana poput Moneta, van Gogha i Cézannea. No morat ćete požuriti jer izložba završava 7. siječnja, a detalje možete provjeriti ovdje.

U Budimpešti se također nalazi i Muzej Ludwig, franšiza čije su podružnice smještene u Kölnu, Beču i Pekingu. Radi se o zadužbini njemačkog bračnog para Irene i Petera Ludwig koji su imali kolekciju procijenjenu na više od 12 tisuća djela, od antičke do suvremene umjetnosti. U ovom je muzeju prije tjedan dana otvorena izložba suvremenih mađarskih umjetnika koji se natječu za nagradu 'Esterhazy' - izabrano je 18 najboljih među 262 prijavljenih umjetnika. U ovom slučaju ne morate žuriti budući da izložba ostaje otvorena do 3. ožujka. Detalje možete provjeriti ovdje.

Graz

Graz ili, na slovenskom jeziku, Gradec, središte je austrijske pokrajine Štajerske. Prije točno dva desetljeća, ovaj je grad, barem u kulturnom smislu, temeljito transformiran uoči statusa Europske prijestolnice kulture. Upravo dvadesetu obljetnicu slavi Kunsthaus Graz, smješten u zgradu koja je sama po sebi umjetničko djelo i jedan od simbola ovog grada, čiji su arhitekti bili Britanci Colin Fournier i Sir Peter Cook. Program će biti raskošan tijekom gotovo cijele iduće godine, a trenutačno se tamo odvijaju tri izložbe. Detalje o izložbama provjerite ovdje.

U gradu postoji i Štajerska oružarnica, muzej koji se ponosi najvećom zbirkom starog oružja na svijetu, čiji se broj nalazi s druge strane 32 tisuće. Posjet ovom mjestu mogao bi biti dobrodošao odmor od suvremene umjetnosti ako ste prethodno bili u Kunsthausu. Smješten u impresivnoj zgradi s polovice 17. stoljeća, muzej je sačuvan u vrijeme carice Marije Terezije, uglavnom iz sentimentalnih razloga koje su izrazili brojni stavnovnici tadašnje Štajerske. Zanimljivo je da je čitava zbirka preživjela Drugi svjetski rat netaknuta jer su je sposobni Austrijanci sklonili u provinciju. Ako će nešto probuditi dijete u vama, bit će to kakva ranonovovjekovna arkebiza. Detalje o muzeju provjerite ovdje.

Posljednja preporuka za Graz je Muzej tramvaja. Zlobnici će reći da je zagrebački gradonačelnik Tomašević upravo tamo nabavio nove tramvaje, no u njegovoj kolekciji nismo naišli na taj model. Doduše, tamo postoji primjerak nekadašnjeg dubrovačkog tramvaja, što je doista zanimljivo. Detalje o muzeju provjerite ovdje.

Trst

Grad koji su Jugoslaveni uzdigli u nebesa i potom ga bezobzirno prestali posjećivati polako se budi iz višedesetljetnog sna. Nisu to, naravno, visine na kojima je bio u drugoj polovici 20. stoljeća, ali pomaka svakako ima u svim smjerovima. Ako ste u Rijeci i Istri, ne biste trebali mnogo razmišljati, već se uputiti za Trst. Osim dobre i pristupačne talijanske kuhinje, grad nudi i nešto kulture. U Via San Nicolò nalazi se antikvarijat Libreria Antiquaria Umberto Saba, iz čijeg se imena da naslutiti da je u njoj mnogo vremena proveo najveći tršćanski pjesnik Umberto Saba. Međutim, treba paziti da se pogodi radno vrijeme koje vjerojatno nije fiksno, a bilo bi stvarno previše od takvog mjesta očekivati službenu web stranicu.

Najveća tršćanska atrakcija zasigurno je dvorac Miramare, koji je za svoje potrebe, tik do samo grada, sagradio tadašnji habsburški nadvojvoda Maksimilijan prije nego što će neslavno skončati kao car u dalekom Meksiku. Danas je čitav dvorac muzej u koji hrle turisti, mjesto gdje je moguće do najsitnijih detalja proučiti kako je živjela aristokracija druge polovice 19. stoljeća. Za monarhiste i habsburgonostalgičare vjerojatno nema boljeg mjesta u čitavoj bližoj regiji. Detalje o muzeju provjerite ovdje.

Nakon što ste prošetali prašnjavim antikvarijatom i prašnjavim dvorcem, godit će vam malo prirode. Trst za te potrebe nudi čak dva botanička vrta, jedan komunalni i jedan sveučilišni. Prvi se prostire na 90 hektara, dok je drugi intimnijih gabarita - tek nešto više od 4 hektara. Ovdje možete pronaći apsolutno sve vrste koje rastu u Furlaniji i šire. Detalje o komunalom botaničkom vrtu provjerite ovdje.