Ministarstvo bira

Stigla je nova lista otkupljenih i odbijenih naslova za knjižnice: Ima nekoliko zvučnih iznenađenja

25.10.2021 u 14:17

Bionic
Reading

Najbolje su se proveli nakladnici Fraktura, Hena Com, Ljevak i Sandorf

Ministarstvo kulture i medija izašlo je s listom drugog kruga odobrenih i odbijenih knjiga za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2021. godini.

Podsjetimo, u prvom krugu otkupa knjiga u okviru Javnog poziva bio je odobren otkup 205 naslova, u ukupnom iznosu većem od 3,6 milijuna kuna.

U drugom ovogodišnjem krugu otkupa knjiga, novoimenovano Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju knjigu razmotrilo je 711 prijavljenih naslova te uputilo svoj prijedlog ministrici. Na temelju njihovih prijedloga ministrica je donijela odluku o otkupu 252 naslova u 36.299 primjeraka od 83 nakladnika u ukupnom iznosu od 4.454.702,30 kn.

Do kraja godine predstoji i treći krug otkupa. Naime, Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2021. otvoren je do 8. studenoga 2021. godine tako da će po zatvaranju Javnog poziva, nakon što Vijeće razmotri sve pristigle prijave biti objavljeni i konačni rezultati ovogodišnjeg otkupa.

No, što se dogodilo u drugom krugu otkupa?

Nekoliko zanimljivih stvari.

Odbijene knjige

Primjerice, u drugom krugu nije otkupljeno nekoliko hit-knjiga, poput zbirke poezije Monike Herceg 'Početne koordinate' ili knjige pjesama u prozi Olje Savičević Ivančević 'Standardan život' (obje u izdanju Frakture). Ministarstvo nije otkupilo ni knjigu Marka Thompsona, 'Danilo Kiš. Žamor povijesti' (Fraktura), koja predstavlja važnu studiju Kiša i njegove literature. Odbijena je i zapažena knjiga poezije Davora Mandića, 'Dva kruga, jedna tuga' (HDP), kao i slikovnice glumca Slavka Sobina 'Šapice' te 'Šapice i tajna zelene loptice' (Mozaik knjiga d.o.o). Nakladniku Fibra odbijeno je, pak, trinaest strip naslova, među kojima je i strip kanadske umjetnice srpskih korijena Nine Bunjevac - 'Bezimena' - koji je postigao značajne rezultate na međunarodnoj sceni i u kojemu se autorica bavi bolnim kopanjem po vlastitim ranama, crpeći radnju stripa iz vlastitih traumatičnih sjećanja na seksualni napad.

Odbijen je, između ostalih, i novi hit-roman megapopularnog francuskog autora Frédérica Beigbedera, 'Čovjek koji plače od smijeha' (Naklada OceanMore), kao i naslov kultne domaće pjesnikinje Božice Jelušić 'Gda smo išli', i to u godini u kojoj ona obilježava 50 godina rada i 70 godina života (Nakladnička kuća Tonimir). Od drugih iznenađenja, odbijene su i knjige Ive Goldsteina ' Hrvatska 1990. – 2020. – Godine velikih nada i gorkih razočaranja' te knjiga Thomasa Pikettyja 'Kapital i ideologija (Profil knjiga).

Čitavu listu odbijenih knjiga možete vidjeti na ovom linku.

Odobrene knjige

Što se, pak, tiče odobrenih programa, najbolje se proveo nakladnik Fraktura, kojemu je ministarstvo otkupilo 18 naslova za narodne knjižnice, što i ne čudi, budući da Fraktura izdaje doista mnogo knjiga (i dobiva doista mnogo potpora za njihovo objavljivanje). Među otkupljenim Frakturinim naslovima su i 'Bizarne pripovijesti' nobelovke Olge Tokarczuk, pjesnička zbirka Andrijane Kos Lajtman i Damira Radića 'Zarazna zona', hit-triler izraelskog autora Dror Mišanija 'Tri', pikarski roman Miljenka Jergovića 'Vjetrogonja Babukić i njegovo doba', hvaljeni roman Ivane Sajko 'Male smrti' te ostali. Otkupljena je i knjiga Borisa Perića i Tomislava Pletenaca 'Hrvatski politički bestijarij' (Edicije Božičević), kao i romani Gorana Tribusona i Pavla Pavličića Vilinska priča i Rupa na nebu. Sjajna debitantska zbirka Varaždinca Igora Ivka, Nepovredivo mjesto (Disput), također je otkupljena za narodne knjižnice, kao i roman Elvisa Bošnjaka - Gdje je nestao Kir (Hena Com) - o ubojstvu hrvatskog mirotvorca i šefa osječke policije, ubijenog hrvatskim metkom u zasjedi 1991. godine. Izdavač Hena Com je uz Frakturu i nakladnike Ljevak te Sandorf svojevrsni pobjednik otkupa, budući da su narodnim knjižnicama spomenuti izdavači prodali najviše naslova.

Čitavu listu odobrenih knjiga možete vidjeti na ovom linku.

Neobičan slučaj pjesnika Alena Brleka

Mladi i nagrađivani hrvatski pjesnik Alen Brlek doživio je tijekom drugog kruga otkupa Ministarstva i mali obrat koji mu je donio svojevrsno zadovoljstvo. Naime, njegova hvaljena pjesnička zbirka Pratišina svoje je prvo izdanje dobila u Srbiji, pri beogradskom Kontrastu u 2018. godini, jer Ministarstvo kulture i medija tada nije bilo odabralo taj naslov kao onaj kojega će financijski podržati za objavu pri domaćem izdavaču. Srećom, Fraktura je ipak objavila taj naslov, no s tri godine zakašnjenja - u 2021. godini.

Sada je Ministarstvo to zakašnjelo izdanje hrvatske Pratišine ipak odlučilo otkupiti za narodne knjižnice.