'poslije zabave'

Stevo Grabovac dobitnik 70. NIN-ove nagrade za najbolji roman

30.01.2024 u 09:36

Bionic
Reading

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman 2023. godine je Stevo Grabovac za djelo 'Poslije zabave', odlučio je peteročlani žiri

Na natječaj za 70. NIN-ovu nagradu ukupno je stiglo 188 romana, a u užem izboru, osim Grabovca, bili su i: 'Pesma o tri sveta' Vladimira Pištala, 'Pakrac' Vladana Matijevića, 'Autosekcija' Srđana Srdića i 'U zemlji Franje Josifa' Ljubomira Koraćevića, javio je BBC na srpskom.

Stevo Grabovac (Slavonski Brod, 1978) objavio je dosad zbirku pjesama 'Stanica nepostojećih vozova' 2007. godine, a njegov prvi roman 'Mulat albino komarac' bio je 2019. u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Živi i radi u Banjoj Luci, glavnom gradu Republike Srpske, jednom od dva entiteta Bosne i Hercegovine.

Grabovac ima zanimljivu životnu priču - radio je raznorazne poslove, od zidarskih, preko autopraonice do supermarketa.

  • +4
Stevo Grabovac Izvor: Pixsell / Autor: Zorana Mandic/ATAImages /PIXSELL

NIN-ova nagrada je književna nagrada kritike za najbolji roman godine. Prvi put je dodijeljena je 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman 'Koreni'. Smatra se jednom od najznačajnijih priznanja u književnosti. Među dobitnicima su Miloš Crnjanski, Miroslav Krleža, Meša Selimović i Borislav Pekić. Oskar Davičo je tri puta dobio nagradu, a dva puta su nagrađeni romani Dobrice Ćosića, Živojina Pavlovića, Dragana Velikića i Svetislava Basare.

Više pročitajte na stranicama BBC-a.