REŽIJA VASILIJA SENJINA

Staru godinu zagrebački HNK zaključuje premijerom Dostojevskog i njegovog 'Idiota'

13.12.2019 u 13:55

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu oprostit će se od stare godine izvedbom dramske predstave 'Idiot' u tradicionalnom premijernom terminu 30. prosinca. Uprizorenje jednog od najvećih romana ruske pa i svjetske literature na sceni HNK u Zagrebu potpisuje ruski redatelj Vasilij Senjin

Radoznalost, ljubav, suparništvo, žrtvovanje, patnja, neodlučnost, nebrojene male i velike nesreće, samo su neke sastavnice uzbudljiva romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog 'Idiot', koja nije postavljana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu od 1960., kad su roman adaptirali i režirali Georgij Paro i Božidar Violić, javljaju iz HNK.

Redatelj Vasilij Senjin zagrebačkoj je publici već poznat po svojim predstavama nastalim prema klasicima ruske književnosti.

'Sretan sam što sam dobio mogućnost ponovno raditi u Hrvatskoj i završiti svojevrsnu trilogiju prezentiranja moje vizije velikih djela ruske klasične literature. Za gledatelje koji se sjećaju izvedbi 'Ane Karenjine' Lava Tolstoja i Čehovljeva 'Galeba', nadam se da će biti zanimljivo nastaviti dijalog o konstantnim previranjima u ljudskoj prirodi', rekao je redatelj uoči predstave.

Idiot Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mara Bratoš

U 'Idiotu' nastupaju Luka Dragić kao knez Lav Miškin, Bojan Navojec (Parfjon Semjonović Rogožin), Jadranka Đokić (Nastasja Filipovna), Luca Anić (Aglaja Jepančina) i Goran Grgić, Alen Šalinović, Barbara Vicković, Olga Pakalović, Iva Mihalić, Milan Pleština, Vanja Matujec, Tin Rožman, Dušan Bućan, Ana Begić Tahiri, Jelena Otašević Babić Franjo Kuhar.

Predstava će se moći pogledati još i 7., 11., 13., 20. i 21. siječnja te 3., 4., i 5. veljače.