festival animiranog filma

Srijeda na Animafestu: Raznolik i bogat program od jutra do večeri

07.06.2023 u 12:54

Bionic
Reading

Bogat i raznolik program na sredini tjedna Animafesta otvara u Kinu SC Svjetska panorama, nakon čega slijedi jedan od središnjih diskurzivnih programa festivala, masterclass Williama Kentridgea

Dobitnica Nagrade za najbolju školu animacije, Nacionalna škola filma i televizije (NFTS) predstavit će svoju noviju produkciju, uz uvod voditelja tamošnjeg studija animacije Roberta Bradbrooka.

Popodne i večer uobičajeno su rezervirani najprije za studente, a potom i za kratkometražnu konkurenciju, dok će se u kasnovečernjem terminu u Kinu SC izvesti zvučna pjesma "Ursonate" dadaista Kurta Schwittersa, čime završava posjet Williama Kentridgea Hrvatskoj.

Kako je najavljeno, izvedbi osebujnog hibridnog glazbeno-scenskog djela o pjesniku kao skladatelju (kompozitoru riječi), auditivnog eksperimenta s akustičkim i nesemantičkim svojstvima jezika, Kentridge dodaje vizualni imaginarij vlastita umjetnička opusa (crteži, animacije) uz VJ projekciju (Žana Marović) i glazbenu improvizaciju grupe glazbenika na sceni (Maja Rivić, Igor Pavlica, Stanislav Kovačić i Daniel Šuljić).

Kino Tuškanac do popodnevnih sati posvećeno je djeci i mladima, uz razgovore s autorima, dok će se kasnije prikazati restaurirani dugometražni rumunjski SF "Svemirska misija Delta" koji je strahove od AI-ja anticipirao još 1980-ih te ekološka mađarska postapokalipsa "Plastično nebo" Tibora Bánóczkog i Sarolte Szabó.

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a u slučaju nepovoljnog vremena u Kinu Tuškanac, iz VN dugometražnog filma prikazuju se japanski psihološki anime body horor "Amritina gozba" Sakua Sakamota koja na Animafestu ima i svjetsku premijeru, te kineski "Nema promjena u našem životu" Jingweija Xua o suzafonistu koji se s instrumentom "omotanim oko tijela" nakon studija vraća u rodni grad.

U Teatru &TD završava se Animafest Scanner, znanstveni simpozij o suvremenoj animaciji, uz izlaganja o Hansu Richteru i Vikingu Eggelingu, animiranoj poeziji, animaciji nastaloj u suradnji s NASA-inim astronomima, animiranim grafikama i tipografijama, animiranim distopijskim svjetovima, Dušanu Vukotiću i SF-u, znanstvenofantastičnim tropima u filmovima 1970-ih i 1980-ih te povijesti animiranog SF-a.

Slijede projekcije konkurencija i "Science Friction – Kolaž u svemiru", četvrta cjelina tematskog programa SF-a koju programira Chris Robinson, umjetnički ravnatelj festivala u Ottawi.

Galerija SC otvara izložbu "Iza kulisa", uz prisustvo mnogih od 51 autora VN kratkometražnog filma i Natjecanja studentskog filma.

U MM centru predstavljaju se izdanja iz svijeta animiranog filma, "Freeze Frame – 20 Years of Monstra" o lisabonskom festivalu animacije, "Secret of the Animator" Julije Peguet, 2Chinese Animated Film and Ideology, 1940s-1970s" Olge Bobrowske i "Earmarked for Collision: A Highly Biased Tour of Collage Animation" Chrisa Robinsona.