OD 27. DO 29. KOLOVOZA

Sprema se treći Art Zagreb, međunarodni sajam umjetnina, provjerili smo kako će izgledati u posebnim uvjetima korone

18.08.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Treće izdanje međunarodnog sajma umjetnina Art Zagreb održava se od 27. do 29. kolovoza u Tehničkom muzeju Nikola Tesla / Hala 5 u specifičnim koronauvjetima. Što posjetitelji mogu očekivati?

'Korona nam je poremetila sve planove. Prvo smo dva puta pomicali Art Zagreb. Drugo, niz stranih galerija odustao je od izlaganja. Treće, uvijek se trudimo dovesti predavače iz svijeta, a ove godine oni ne mogu i/ili ne žele putovati. Očekujemo i da će biti puno manje publike iz inozemstva. Ukratko - moramo se osloniti na domaće snage', kaže nam Daniel Tomičić, organizator sajma.

Prošle godine na Art Zagrebu na 21 štandu predstavilo se pedesetak galerista i umjetnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Italije.

'Ove godine imamo 13 štandova. Nažalost, samo su dvije galerije, što govori o lošem stanju na hrvatskom tržištu umjetnina i nužnosti da Ministarstvo kulture pokrene promjene. Sretni smo da je s nama ponovno Galerija Kranjčar, najbolja hrvatska galerija. Tu je i Dubrovnik Contemporary, galerija iz Dubrovnika koju je osnovala i vodi Selma Hafizović, hrvatsko-američka umjetnica', kaže Tomičić.

Među umjetnicama i umjetnicima koji izlažu su Petra Šabić, Nikica Jurković, Branka Riđički, Andreja Hojnik Fišić, Ana-Marija Kralj, Klaudija Horvat, Petra Grozaj, Predrag Szilvassy, Alisa Teletović, Ranko Ajdinović i umjetnički duo Pretnja, koji čine Luka Ščrbak i Ena Eklić.

Što se tiče cijena, Tomičić kaže da je dosad raspon stvarno bio jako velik. 'Počinjao je već s nekoliko stotina kuna za grafike, da bi najskuplji rad dosegnuo dva milijuna kuna.'

Uz prodajni segment, Art Zagreb i ove godine nudi izložbeni dio na katu pa će posjetitelji moći pogledati 'TRILIK(A3)', multimedijalnu izložbu alumnija i diplomanata triju hrvatskih umjetničkih akademija - Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Bit će tu i skupna izložba 'Marš iz mog horoskopa' kustosice Selme Hafizović, na kojoj će se kroz radove pet umjetnika prikazati razvoj identiteta kao pojava ili rezultat vjerovanja u kapitalističko, razvojno oblikovanje. 'Što znači napredak i što može značiti oblikovanje identiteta i intimnosti u suprotnosti ili u skladu s razvojem kapitalizma. Posebice, kako opiranje napretku poprima oblike apatije, konformizma, ali i bijesa', stoji u najavi izložbe na kojoj će se predstaviti umjetnici Lina Franko, Rebecca Ribichini, Ahren Warner, Adrianna Liedtke i Sofia Albina Novikoff Unger.

Posjetitelji će, uz to, moći vidjeti svjetlosnu instalaciju 'Projekcija mraka' Ivana Lušičića Liika, kojoj je u središtu nevidljivi objekt.

  • +27
Art Zagreb 2019. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić