'LOKALNO KAO UNIVERZALNO'

Split i dalmatinski gradovi kandidiraju se za Europski grad kulture

09.07.2012 u 18:36

Bionic
Reading

Grad Split kandidirat će se za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a za partnere u ovom projektu pozvao je još dvanaest dalmatinskih gradova te Mostar iz Bosne i Hercegovine i Kotor iz Crne Gore, objavljeno je iz splitske gradske uprave

Pozivu na inicijalni sastanak odazvali su se predstavnici kotora, Trogira, Šibenika, Mostara, Hvara, Paga, Sinja, Korčule, Stona i Solina, a 'zbog spriječenosti' se nisu pojavili predstavnici Dubrovnika, Zadra, Supetra i Starog Grada na Hvaru.

Splitski gradski oci u kandidaturu kreću sloganom 'Lokalno kao univerzalno, univerzalno kao lokalno' pa žele uključiti sve gradove čija je baština pod zaštitom UNESCO-a ili bi to uskoro mogla postati te Mostar i Kotor bliske gradove koji su također upisani u Registar svjetske kulturne baštine.

'Temeljna linija kandidature Splita i gradova partnera tematizira univerzalne vrijednosti lokalnoga, i to na najautoritativnijoj UNESCO-voj razini, a istovremeno gleda kako se u ambijentu obale i zaleđa vrijednosti kulturne baštine naturaliziraju i dobivaju nova značenja', stoji u službenom priopćenju Grada Splita.

Po ideji, Split bi bio nositelj titule Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, koju bi podijelio s ostalim gradovima koji mu se priključe. Jedan od glavnih motiva Splićana je revitalizacija urbanih sadržaja i jačanje prepoznatljivosti grada kao destinacije kulturnog turizma, a vjeruju da će i pozvanim gradovima to biti dovoljan motiv za uključivanje u projekt.

Nakon prvog sastanka objavljeno je da će 'Split imati partnere', a od pozvanih gradova očekuje se da u roku od 15 dana dostave pismo namjere kojim se priključuju kandidaturi.