KONCERT MJESECA

Spektakl u Pogonu Jedinstvo je rasprodan: U Zagreb stižu nizozemski bogovi turske psihodelije Altın Gün

08.11.2022 u 11:59

Bionic
Reading

U organizaciji Velvet Festivala, kolektiva mladih sa otoka Krka koji se iz godine u godinu dokazuje kao jedna od glavnih multi-žanrovskih okosnica generacije, u zagrebački klub Pogon stiže Altın Gün, najpoznatiji suvremeni bend koji pjeva na turskom jeziku i jedna od najvećih psihodeličnih atrakcija današnjice.

Koncert je od jučer i službeno rasprodan, ali organizatori su sačuvali još malo karata. Kako javljaju na Facebook stranici, zadnja šansa je u nedjelju u 19:00 kada će u prodaju pustiti još 20 online karata putem sustava CoreEvent, te na ulazu gdje će biti još 30 komada po cijeni od 150 kuna.

Iz Velvet festivala priložili su i simpatičnu najavu s puno zanimljivih informacija o bendu, pa je prenosimo u nastavku.

Altın Gün čine Merve Dasdemir (vokal, klavijature), Erdinç Ecevit (vokal, saz, klavijature), Jasper Verhulst (bas gitara), Thijs Elzinga (gitara), Daniel Smienk (bubnjevi) te Chris Bruining (perkusije).

S adresom u Amsterdamu, Altın Gün unatrag nekoliko godina gradi izvrsnu reputaciju spajajući prošlost i sadašnjost u briljantnu pop muziku. Redovito rasprodaje klubove i koncertne prostore gdje god došli, a 14.11. dolaze u veliku dvoranu Pogona Jedinstvo u organizaciji Velvet Festivala sa otoka Krka.

Izvor: Društvene mreže / Autor: KEXP

Bend 2016. godine pokreće Jasper Verhulst kada mu se pridružuju Merve Dasdemir i Erdinç Ecevit, nizozemci turskog porijekla. Ubrzo nakon toga, 2018. godine Altın Gün objavljuje svoj debitantski studijski album "On", kolekciju modernih reinterpretacija turskih narodnih i tradicionalnih pjesama, a već drugi studijski album "Gece" iz 2019. godine, biva nominiran za muzičku nagradu Grammy.

Tijekom pandemije Altın Gün vrijeme provodi u studiju, snima i radi na novim pjesmama, a 2021. godine u rasponu od svega 5 mjeseci objavljuje čak dva albuma - treći "Yol" te četvrti " lem". Oba albuma nisu samo ploče koje iznova redefiniraju tradicionalne zvučne forme sukladno ukusima suvremene publike, već najavljuju i drugačiji pristup u pisanju i snimanju. S dozom snenosti i elementima europskog synthpop-a kasnih 70-tih i ranih 80-tih, novi je muzički krajolik ocrtan uz pomoć određenih instrumenata, ponajviše omichordom i 808-icom.

Prije i poslije koncerta zabavlja nas ex-yu digger Peđa Radović zaslužan za to da znamo toliko glazbenih dragulja iz bivše države. Sa svojim Youtube kanalom i svojom prisutnošću na sceni odgojio je cijelu jednu generaciju, a što nam priprema vidjeti ćemo 14.11. u Pogonu.