u režiji Marine Pejnović

Smojino 'Velo misto' u petak premijerno u Komediji

01.03.2023 u 10:18

Bionic
Reading

U godini stote obljetnice rođenja splitskog novinara i pisca Miljenka Smoje, junaci njegova 'Velog mista' zaživjet će na pozornici zagrebačkog Kazališta Komedije u istoimenoj predstavi čija će premijera biti u petak, 3. ožujka, u režiji i dramatizaciji Marine Pejnović

Veliki kroničar grada Splita i veliki komičar ljudske prirode, Miljenko Smoje u "Velom mistu" ispisao je junake toliko autentične da nam se čini da smo ih oduvijek poznavali, stoji u najavi. Sudbina malog čovjeka u izmjenama mnogih politika, država i zastava inspirira Smoju kad slika sudbinu Splita. Kroz taj mikro-svijet on zapravo portretira svevremenu poziciju običnog čovjeka u surovoj turbulentnoj povijesti svijeta.

Nova predstava Kazališta Komedije - o kojoj smo nedavno i razgovarali s redateljicom Pejnović - gledatelje će kroz mnoge poetske slike povesti na sentimentalno putovanje u nekadašnji Split, bajkovito Velo Misto, koje je glavni grad ove priče, no čiji su glavni junaci njegovi ljudi, čije ga sudbine čine živim i prepoznatljivim.

"Nekad tužan, nekad urnebesno smiješan, taj će svijet biti svima dobro poznat. Ali ne samo zato jer ga znamo iz vizure poznate televizijske serije, već upravo suprotno, jer ga iznova gledamo novim, kazališnim očima. Priče su to koje pripadaju Splitu, jednako kao i svima nama, priče s kojima smo odrastali i s kojima i dalje dišemo svaki dan", stoji u najavi.

  • +5
Velo misto u Komediji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ines Novković

Smojini junaci na pozornici Komedije dobit će neka nova lica, no njihove sudbine, njihove priče, bit će upravo onakve kakvim ih je zamislio veliki Smoje: tople, duhovite, prkosne, naše.

"Duh Mediterana dolazi u Zagreb, a priča o gradu Splitu i njegovoj turbulentnoj sudbini kroz dvadeseto stoljeće, postat će priča o sudbini svih nas", poručuju iz Komedije.

Meštra glumi Damir Lončar, Papundeka Ivan Čuić, Ferata je Filip Juričić a Violeta Vanda Winter, dok su u ulozi Strikana i Netjaka Davor Svedružić i Goran Malus. Ognjen Milovanović igra Očalinka, Ivan Glowatzky je Pegula, Saša Buneta Picaferaj, a ostale uloge tumače Marin Klišmanić, Dajana Čuljak, Ana Magud, Ivan Magud, Vinko Kraljević, Nera Stipićević, Adnan Prohić, Željko Duvnjak, Zlatko Ožbolt i Jasna Palić Picukarić.

U više uloga pojavljuju se članovi zbora Kazališta Komedije Aleta Arbanas Rendulić, Kristina Habuš, Dora Masle, Tea Nuić, Irena Raduka, Dino Antonić, Boris Barberić, Dario Došlić, Božidar Peričić, Zoran Simikić i Matija Škvorc.

Dramatizaciju i režiju potpisuje Marina Pejnović, scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja Petra Pavičić, skladatelj i dizajner zvuka Vid Adam Hribar, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a koreograf Dejan Jakovljević. Jezični savjetnik je Joško Ševo.