rovinj

Slikarica Sonja Radan najavljuje izložbu pod nazivom 'Žudnja'

12.06.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Sonja Radan ovo će ljeto započeti svojom izložbom radova pod nazivom 'Žudnja' 5. srpnja 2023. u sklopu festivala Rovinj Art & more. Radovi će biti izlagani u novome hotelu u centru Rovinja – Spirito Santo Palazzo Storico

Žudnja je tema koja naseljava Sonjine portrete ženskog identiteta kroz simbolične odnose sa sobom i drugima. Mjesto i funkcija žene, pronalazenje i utvrđivanje ženskog identiteta, inicijacija u bitna životna razdoblja samo su neke od prepoznatih priča pod kistom Sonje Radan.

Izjava umjetnika:

Ja sam figurativni umjetnik i obično slikam uljem ili akrilom na platnu, ali stvaram i drvene skulpture, koje slikam i kolažiram različitim materijalima. Također slikam/crtam na staklu i svili kao i papier-mâchéom.

Prošla sam kroz mnoge promjene u životu a, u procesu stvaranja, uvijek sam voljela otkrivati nove medijume i različite oblike umjetničkog izražavanja. Kroz moj rad postoji neprekidna nit: obično slikam žene i, razmišljajući o njima, nastojim otkriti i afirmirati ženski identitet kroz različite faze života.

Inspiracija je čudo. Ponekad je nađem u mom lokalnom bazenu, ponekad u komadima drveta koje nalazim u hangarima; Ponekad dolazi iz sjećanja, ili iz lockdowna. Kako i zašto stvaramo, nešto je što ne može uvijek biti objašnjeno, ali sigurno znam da imam stalnu potrebu za time. Moj rad će uvijek odražavati moje unutrašnje stanje. Za mene je umjetnost način života, a ne način ukrašavanje života.

Radovi Sonje Radan Izvor: Promo fotografije / Autor: Aleks Budimir

Biografija:

Sonja Radan rođena je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Nakon što je diplomirala likovnu umjetnost, izlagala je širom bivše Jugoslavije i Europe. Godine 1991. ona i njena porodica su pobjegle od rata na Balkanu, gdje je izgubila zemlju, zajedno sa svim slikama, te karijeru umjetnika i nastavnika umjetnosti koju je osnovala u Sarajevu. Nikada nije prestala slikati i vjerovati u svoju umjetnost. Nastanila se u Londonu, gdje je nastavila izlagati i istraživati različite umjetničke medijume kao što su slikanje na; platnu, drvetu, tekstil i staklu, kao i drvene skulpture, koje slika i kolažira različitim materijalima. Sonja je uvrštena u BiH mitologiju - knjiga, Svjetionici (2017), u kojoj je prikazan profili najrenomiranijih bosanskohercegovačkih umjetnika koji sada žive širom svijeta. Nedavno je izabrana da bude među vodećim umjetnicima u Globalnom programu, koji je osnovao START.art, a njeni radovi su krajem 2018. bili prikazani u Saatchi Galeriji u Londonu. Sonja je članica Umjetničkog društva Bosne i Hercegovine i nastavlja slikati i izlagati u Velikoj Britaniji te u galerijama i muzejima u mnogim velikim gradovima u bivšoj Jugoslaviji. Radila je i kao umjetnički terapeut u Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini.

www.sonyaradan.com