HNK ZAGREB

Slavljenički koncert: 35 godina umjetničkog djelovanja Maxa Emanuela Cenčića

18.09.2017 u 22:53

Bionic
Reading

Istaknuti hrvatski kontratenor, kojeg se smatra jednim od najznačajnijih i najsvestranijih kontratenora današnjice, obilježit će 35 godina umjetničkoga rada svečanim koncertom u četvrtak 21. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, upravo na mjestu na kojem je započeo svoj profesionalni rad

Čak 35 godina kasnije, istaknuti hrvatski kontratenor Max Emanuel Cenčić, vraća se na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje je i započeo svoj profesionalni rad.

Svečanim koncertom 21. rujna, obilježit će 35 godina umjetničkog rada, a tom će prilikom Opera HNK Zagreb izvesti svečanu koncertnu izvedbu 'Orfeja i Euridike' Christopha Willibalda Glucka pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.

Na konferenciji za medije, Cenčić je rekao kako se izuzetno veseli susretu sa zagrebačkom publikom upravo 21. rujna, kada mu je rođendan, istaknuvši kako mu je taj koncert prekrasan rođendanski dar.

Intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč izjavila je kako joj je iznimno zadovoljstvo što je svjetski slavan kontratenor odlučio važnu obljetnicu obilježiti upravo u tome teatru, mjestu na kojem je učinio svoje prve profesionalne korake.

Max Emanuel Cenčić smatran je jednim od najznačajnijih i najsvestranijih kontratenora današnjice. Već su ga na početku karijere, kada je pjevao s Bečkim dječacima, prozvali 'čudom od djeteta', a slavu je stekao pjevajući baroknu glazbu.

Nastupao je u najistaknutijim svjetskim opernim kućama, od Bečke državne opere do Carnegie Halla u New Yorku, te je surađivao s nekima od najvećih dirigenata specijaliziranih za baroknu glazbu.

Cenčić je dugo izbivao iz Hrvatske te su i danas njegovi nastupi u Hrvatskoj rijetki, a najavljeni koncert u HNK-u Zagreb za njega je, kako je rekao, izuzetno emotivno iskustvo.

'Danas, poslije 35 godina, vraćam se na daske pozornice koja je za mene nekoć predstavljala cijeli svijet. Naravno da mi je kao djetetu bilo nevjerojatno uzbudljivo nastupati u opernom kazalištu. No, to nije jedini razlog! Već kao četverogodišnjak došao sam u zagrebački HNK i zaljubio se u glazbu, pozornicu, kazalište, balet itd. Cijeli ansambl HNK-a za mene je bio poput čarobnoga otoka na koji sam svakodnevno kao opijen dolazio pratiti probe i premijere', rekao je Cenčić.