'ZDRAV I ČISTI DOM, TO JE BAŠ PO MOM'

Sjajni Smrdići i Čisteki djecu uče ekologiji bez imalo dosadnog mudrovanja

11.10.2017 u 15:30

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih svoju je novu sezonu, u kojoj slavi 70. godišnjicu postojanja, započelo veselom, raspjevanom i edukativnom predstavom za djecu 'Zdrav i čisti dom, to je baš po mom' Kristijana Ugrine, u kojoj se djecu na vedar način podučava važnosti higijene, čistoće i osnovnih ekoloških pravila poput razvrstavanja otpada

Hoće li prljava i neuredna obitelj klasičara Smrdić naučiti važnost održavanja higijene i čistoće stana? Tko će spasiti njihovog sina Mišela, kojeg su napali strašna paro-grinja Gri i klasična grinja Nja? I može li obitelj pankera Čistek svoje susjede Smrdiće naučiti kako razvrstavati otpad i zatim ga bacati u raspjevane kante za staklo, papir, baterije, plastiku i biootpad? To su samo neka od važnih pitanja na koja na zabavan i veseo način odgovara najnoviji autorski projekt Kristijana Ugrine 'Zdrav i čisti dom, to je baš po mom', koji je premijerno izveden u utorak u Zagrebačkom kazalištu mladih

Riječ je o edukativnom kazališnom projektu s jakom ekološkom notom, koji je namijenjen najmlađoj publici. U projektu se prepliću gluma, glazba, ples i animacija, priča je jasna i precizna (dramaturginja Jelena Milošević), a rezultat je pametna, vrlo urbana, dinamična i raspjevana predstava brzog ritma, koja djecu na zabavan način uči važnosti održavanja čistoće i higijenskih navika, ali i osnovnih ekoloških pravila. Nema dociranja i dosadnog podučavanja i mudrovanja, a poruka je razumljiva: sretnije i zdravije su one obitelji koje uredno čiste svoje kuće nego obitelji koje žive u smradu i kaosu. 

  • +20
'Zdrav i čisti dom, to je baš po mom' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZKM

Projekt 'Zdrav i čisti dom, to je baš po mom' nastao je u sklopu programa Inkubator, a tekst je napisao i predstavu režirao Kristijan Ugrina, glumac ZKM-a i popularni voditelj dječjih televizijskih emisija iz devedesetih, poput interaktivne TV igre 'Hugo'. Ugrina posljednjih godina radi edukativne kazališne autorske projekte, primjerice realizirao je predstavu 'Bonton ili kako pristojno provesti dan', u kojima djeci, također na zabavan način, uporabom lako pamtljivih songova i duhovitih fabula, približava važne odgojne teme. Uz to je u Starigradu na Hvaru osnovao Festival dječjeg stvaralaštva Mali grad Faros, a osmislio je i slikovnicu 'Europica', po kojoj je, s Alanom Katićem, realizirao predstavu 'Europica ili vodič kroz EU za male Europljane', s idejom da upozna djecu s EU-om.  

U ovoj zadnjoj predstavi 'Zdrav i čisti dom, to je baš po mom' priču temelji na konfrontaciji svjetonazora dviju obitelji – pankera Čistek, koji stan održavaju urednim i čistim, i klasičara Smrdić, koji su neuredni i nimalo ne mare za čistoću. Između njih se kreću odvratne grinje Gri (Jasmin Telalović) i Nja (Milica Manojlović) u potrazi za hranom – prljavštinom i smradom, kako bi zarazile nove žrtve. Naravno, žrtvu nalaze u obitelji Smrdić pa se time u priču uvodi i novi element – povezanost čistoće i zdravlja.

Odlično je to što se u prikazu Čisteka i Smrdića nije robovalo stereotipima. Tako su Čisteki (Nataša Dangubić i Robert Budak) prikazani kao otkačena obitelj radikalnih pankera, što je naglašeno šašavim vizualnim imidžem kostimografkinje Marte Žegura i žestokom glazbom Marija Mirkovića. Oni sviraju po gitari/usisivaču i robuju čistoći te nastoje održavati kuću kristalno čistom i urednom. S druge strane, Smrdići, koje utjelovljuju Hrvojka Begović i Zoran Čubrilo, prikazani su kao obitelj čiji članovi na violončelu i violini izvode klasičnu glazbu i na van djeluju kao fina, građanska obitelj, a zapravo su užasno neuredni i duboko nezainteresirani za održavanje čistoće i reda. Nemaju ambicija da promijene svoj odnos prema higijeni sve dok se u njihovoj obitelji ne pojavi – bolest.

Cijela ta priča smještena je u okvire ogromne slikovnice čijim se listanjem mijenjaju scene, odnosno izmjenjuju stanovi obitelji Čistek i Smrdić. Scenografkinja i autorica lutaka je Ana Sekulić, a izrada animacije povjerena je Vedranu Štefanu

Jedna od najdojmljivijih scena svakako je ples veselih kanti za različite vrste otpadaka (odlična koreografija Zrinke Lukčec Kiko) koja djecu uči razvrstavanju otpada i potiče ih na odgovorno ponašanje prema prirodi i okolišu. Također, u priču je uveden element interaktivnosti, što je posebno važno za brže i lakše usvajanje znanja kod djece.  

Može se zaključiti da predstava, osim što ukazuje na važnost usvajanja higijenskih navika i ekoloških pravila, u isto vrijeme djecu uči prihvaćanju i razumijevanju različitosti, važnosti komunikacije u susjedskim odnosima, plemenitosti i pomaganju drugima te odgovornosti za druge ljude i cijeli planet. Time im zapravo kroz igru i zabavu pokazuje kako se ponašaju odgovorni i svjesni građani.

Predstavu prati knjižica koja je osmišljena kao slikovnica s tekstovima pjesama koje se izvode u predstavi, a crteže su naslikala djeca iz Učilišta ZKM-a. Također, polaznici Učilišta – Marijeta Ugrina/Maria Lola Vukušić te Mislav Mirković/ Lukas Ripli - igraju djecu obitelji Čistek, odnosno Smrdić. Novost je i to što se pjesme iz predstave mogu skinuti na stranici ZKM-a.