TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Severina u 'RTL Direktu' otvorila dušu? OK, ali pola sata...

  • 20.06.2017 u 14:06

  • Bionic
    Reading

    Ne kritiziram odluku 'RTL Direkta' da se posveti temi majki koje se bore za skrbništvo nad djecom, ne osporavam ni to da je Severinina priča o borbi za skrbništvo nad njezinim sinom potresna, neću čak ni poricati da njezino progovaranje o toj temi ima određenu medijsku težinu zato što je riječ o slavnoj osobi. No čisto televizijski gledano - polovica informativne emisije posvećena intervjuu sa Severinom o njezinoj sudskoj borbi oko skrbništva? To može samo RTL

    U sinoćnjem 'RTL Direktu' središnja je tema bila borba rastavljenih majki za skrbništvo nad vlastitom djecom. Za ilustraciju su problema odabrana dva slučaja u kojima su majke djecu rodile u vezama s razmjerno bogatim stranim državljanima. Jedna je od njih Splićanka Nina Kuluz, koju je bivši partner optužio i sud osudio da je otela dijete i odvela ga iz Italije u rodni Split kada je, kako kaže, pobjegla od njegova zlostavljanja. Druga je Severina. U oba je slučaja riječ o majkama koje se bore protiv odluke suda koji je ili odgoj djeteta povjerio ocu (slučaj Nine Kuluz) ili je ocu dodijelio mnogo veća prava viđanja s djetetom nego majci (slučaj Severine). U oba je slučaja riječ o tužnim, potresnim pričama i o kompliciranim odnosima.

    I sad, iako je super što se 'RTL Direkt' odlučio posvetiti toj temi i iako će mu mnoge majke koje se bore sa sličnim problemom zbog toga biti zahvalne, jučerašnja je emisija ipak zbog svega toga izgledala poprilično bizarno. Ustvari, pogrešno je reći da je emisija izgledala bizarno zbog svega toga jer to nije bio razlog. Emisija je izgledala bizarno zato što je u njoj, u toj informativnoj emisiji, intervju sa Severinom zauzeo gotovo pola trajanja.

    Prije nego što se postavite na zadnje noge i optužite me da sam bezosjećajna, da nemam razumijevanja za bol majke kojoj se prijeti oduzimanjem djeteta i da samo zato što je Severina celebrity, ne znači da nije požrtvovna i dobra majka - odmah ću se ograditi i reći da ne kritiziram 'RTL Direkt' zato što se posvetio toj temi, pa ni zbog toga što je ugostio Severinu. Tema je važna, lijepo je kad netko za promjenu brani majke, djecu i njihova prava, suosjećam sa Severinom i sa svim majkama u sličnoj situaciji, a i s novinarske strane mi je jasno da je taj razgovor sa Severinom ekskluziva kojoj bi rijetko tko odolio. 

    Ono što, međutim, kritiziram jest činjenica da je tom razgovoru posvećeno POLA jedne informativne emisije. Skoro dvadeset minuta (možda i više, nisam razgovor pratila štopericom). I da stvar bude još 'zanimljivija', ta polovica informativne emisije tijekom koje je trajao Šprajcov razgovor sa Severinom, zapravo i nije bila potrebna i zapravo i nije bila razgovor. Bilo je to izlaganje Severinine strane priče, za koju shvaćam da je publici željnoj pojedinosti iz života poznatih napeta i majkama koje se susreću sa sličnim problemima važna, ali čitavih tih dvadesetak minuta izlaganja niti je bilo osobito informativno niti razgovorno

    Da pojasnim. Sve ono što smo trebali saznati iz Severinine priče - podatke o njezinu sporu s bivšim partnerom, probleme na koje je naišla kada se obratila institucijama, razloge njezina nezadovoljstva, razloge koje su joj nadležna tijela dala za svoju odluku - moglo se sažeti u brat-bratu pet do deset minuta. Ostatak je bilo čisto cijeđenje prilike što u studiju imaš Severinu, pa hajd'mo sad iz nje izvuć' što više, što je na kraju završilo s pričama o tome s kim je sada Milan u vezi, koliko ta žena ima djece iz prijašnjeg braka, zbog čega je taj brak (posebno je napomenuto - katolički) razvrgnut, kakvi su dogovori oko skrbništva nad djecom kod tih roditelja... Čuli smo i priče o tome da je Severina bila na umjetnoj oplodnji i da je zbog stresa izgubila dijete, o tome koliko je komunicirala s Milanom nakon rastanka, što je sve Milan propustio u prvim godinama Aleksandrova života...

    I to sve u, ponavljam, informativnoj emisiji. Ne u talk showu, ne u magazinu o društvenim problemima današnjice, ne u emisiji o zakonima i institucijama koje ga trebaju provoditi - u RTL-ovoj varijanti središnje informativne emisije. 

    Ne znam, možda sam ja staromodna. Možda previše 'brijem' na podjelu informativnog, zabavnog, mozaičnog i ostalih programa, možda sam zapela u prošlom stoljeću, u kojem su tipovi emisija uglavnom bili razgraničeni, možda sam bezosjećajna pa ne razumijem da se baš tako moralo razgovarati sa Severinom da bi se uputilo na širi problem funkcioniranja socijalnih i pravnih službi. 

    No po meni je taj sinoćnji razgovor, zbog svojeg trajanja i razvlačenja pa samim time i zbog uvrštavanja raznih tabloidnih momenata, bio neprimjeren za informativnu emisiju. I to je ono što i inače svako malo škripi u inače dobrom 'RTL Direktu'. Ta informativna emisija, naime, nikako ne uspijeva pobjeći svojem okruženju komercijalne televizije i komercijalnom naginjanju senzacionalizmu te infotainmentu. 

    Zato sorry, Severina - shvaćam sve probleme, shvaćam svu bol, ali dvadeset minuta informativne emisije nikako ne shvaćam. Da je bila riječ o bilo kojoj drugoj majci s istim problemom, dobila bi maksimalno tri. Iako bi sigurno i ta majka mogla ispričati štošta o institucijama, službama i svojim bivšim partnerima. No za to postoje druge emisije. 

    • +35
    Sva lica Severine Kojić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL