MINISTARSTVO IM ODGOVORILO

Sestre Juka napisale prijedlog zakona o filmu pa prosvjedovale

30.08.2017 u 17:38

Bionic
Reading

Sestre Anita i Ivona Juka prosvjedovale su 30. kolovoza ispred Ministarstva kulture u Zagrebu za vrijeme sastanka radne skupine oko prijedloga novog zakona o audiovizualnim djelatnostima, a koji, kaže Anita Juka, 'opet omogućuje sukoba interesa'. Sestre su, tvrdi, i same predale prijedlog koji bi značio 'napokon pravedan zakon' i htjele su biti na sastanku, ali ih, tvrde, nisu htjeli primiti

'Rečeno nam je da nismo pozvane i da zato ne možemo ni sudjelovati na sastanku', kaže Anita Juka koja je sa sestrom Ivonom također sastavila prijedlog novog zakona o audiovizualnim djelatnostima nakon javnog poziva državnog tajnika Ministarstva kulture Krešimira Partla početkom ljeta.

Prosvjed sestara Juka zbog prijedloga novog zakona o audiovizualnim djelatnostima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Prepisale smo najbolje prakse iz Danske, Njemačke i Izraela, među ostalim, a sukus našeg prijedloga je da svi u upravnom vijeću HAVC-a, dakle, svi koji odlučuju o financiranju projekata, ne smiju biti ni na koji način povezani s tvrtkom koja daje novac te da to mora vrijediti za posljednjih pet godina. Nije to ništa novo, to je standardna europska praksa koja isključuje sukob interesa koji je naš zakon dosad omogućavao', objašnjava Anita Juka dodajući da je jučer na mail dobila prijedlog novog zakona koji su sastavili Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatska udruga producenata.

'Po njemu sve ostaje isto i zato ćemo Ivona i ja, dok god traju rasprave o njegovom nacrtu, uporno alarmirati javnost. Želimo napokon zaista normalan, transparentan i pravedan zakon', kaže Anita Juka koja je sa sestrom Ivonom Juka prosvjedovala ispred Ministarstva kulture za vrijeme trajanja sastanka radne skupine.

Sestre Juka, inače obje filmske djelatnice i vlasnice tvrtke 4 Film, prosvjedovale su pred Ministarstvom dok je trajao sastanak radne skupine koju čine predstavnici Ministarstva i gore navedenih filmskih udruženja.

Na upit tportala Ministarstvo kulture je uputilo pismeni odgovor u kojem stoji obrazloženje: 'Obavještavamo vas da je danas u Ministarstvu kulture održan radni sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata te članovi radne skupine za izradu Nacrta Zakona o audiovizualnim djelatnostima. Kada se definira Nacrt Zakona što uključuje i odredbe vezane uz  sukob interesa i dodjelu sredstava, provest će se javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću te su svi dobrodošli da se tijekom rasprave uključe sa svojim komentarima i prijedlozima', poručili su iz Ministarstva.