ALAIN DE BOTTON

'Sada mi je krivo što sam bio odličan učenik'

04.10.2013 u 20:09

  • +28

Alain de Botton na konferenciji T-HT-a Znanjem rastemo

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bionic
Reading

Nakon konferencije 'Znanjem rastemo' u organizaciji TH-T-a razgovarali smo s glavnim gostom ovog događaja, filozofom Alainom de Bottonom, o tome je li što naučio u svojem prvom dolasku u Hrvatsku, s obzirom na to da je tema ovog događaja bila obrazovanje

Konferencija 'Znanjem rastemo' u TH-T-ovoj organizaciji ove godine se održava po šesti put te je za glavnog gosta imala Alaina de Bottona, autora čije su se knjige prodale u desecima milijuna primjeraka diljem svijeta. De Botton je u svojim filozofsko-popularnim djelima obradio brojne teme koje tište suvremenog čovjeka, od ljubavi preko društvenog statusa pa do, neizbježno, seksa, a u Zagrebu je govorio o važnosti obrazovanja te kakve su promjene potrebne u konceptu edukacije da bi zadovoljila spoznajne i psihološke potrebe ljudi.

Nakon De Bottonova predavanja nakratko smo razgovarali s ovim popularnim autorom o tome kakav je bio učenik u školi (odličan, naravno, iako De Botton ističe da danas ambivalentno gleda na svoj tadašnji uspjeh), kakva je uloga pogrešaka u procesu učenja, kako definiramo uspjeh i, u konačnici, što je on naučio tijekom svojeg prvog boravka u Hrvatskoj.

Zanimljivo, De Botton je izrazio žaljenje zbog toga što je tijekom svojeg formalnog obrazovanja bio odličan i uzoran učenik, te je istaknuo kako se u definiranju uspjeha uvijek moramo sjetiti kako se to čini u odnosu na nešto. Hrvatsku je ocijenio kao mladu i fascinantnu državu, koja se sada bori s definiranjem ključnih društvenih odnosa.