GERILSKI GRAFITER

Ruski Banksy pronađen mrtav

03.04.2013 u 20:11

Bionic
Reading

Pasha ili Pavel P183, poznati ruski grafiter i umjetnik koji je skrivao svoj identitet i kojeg su uspoređivali s Britancem Banksyjem, umro je u 29. godini

Kazališna produkcijska kuća, Teatralnoye Delo, koja je nedavno angažirala Pashu za scenografiju mjuzikla 'Todd', objavila je da je grafiter umro u ponedjeljak u Moskvi, bez dodatnih pojašnjenja, prenosi Huffington Post.

Glasnogovornica kazališta Regina Vartsan, koja ga je osobno poznavala, opisala ga je kao 'iskrenu i otvorenu osobu nevjerojatnog talenta i jedinstvene vizije'.


Baš kao i Banksy i pokojni američki grafiti umjetnik Keith Haring, i Pasha P183 počeo je izrađivati grafite usred noći zbog čega je više puta bio uhapšen. Jedno od svojih najpoznatijih djela naslikao je na tlu prekrivenom snijegom - velike naočale za vid s uličnom svjetiljkom kao capicom za iza uha.

Premda se o njemu malo znalo i premda je dobro skrivao identitet, u jednom se intervjuu opisao kao 'anarhist' s otvorenim prezirom prema 'stalnim trčanjem za novcem' u Moskvi.

Mnogi njegovi grafiti imali su političku konotaciju s očitom referencom na nedavne masovne proteste protiv vlasti Vladimira Putina.